Lezing Noord-Korea: De verbeelde werkelijkheid door Marc Roth

Foto:

Van 7 tot en met 15 maart staat de Boekenweek centraal rond het thema Rebellen & Dwarsdenkers. Er worden daarom diverse activiteiten georganiseerd in de Bibliotheek Bergen op Zoom. Dinsdag 10 maart geeft Marc Roth van 19.00 tot 21.00 uur een lezing over Noord-Korea in de Bibliotheek Bergen op Zoom: De verbeelde werkelijkheid.

Reisleider Marc Roth organiseert reizen naar Noord-Korea. Toeristen worden er altijd begeleid door twee gidsen en krijgen praktisch alleen te zien waar het land trots op is.
In deze lezing geeft Marc een inkijkje in de meest gesloten samenleving ter wereld en ontdek je dat Noord-Korea meer is dan alleen maar ‘verbeelde werkelijkheid’. De lezing wordt verrijkt met afbeeldingen, (korte) clips en ander beeldmateriaal dat nog maar weinig mensen gezien hebben en natuurlijk met de eigen ervaringen van Marc als bezoeker van Noord-Korea.

Bij een bezoek aan Noord-Korea dringt zich steeds de vraag op: wat is waar en wat is de werkelijkheid?
Roth kwam voor het eerst in Noord-Korea voor een kunstproject en raakte gefascineerd door het bijna onwerkelijke decor waarin hij terecht kwam. De hoofdstad Pyongyang transformeert zich de laatste jaren tot een socialistische sprookjesstad. De stad laat het decor zien van een verbeelde werkelijkheid die een ideale samenleving wil tonen. “In Noord-Korea weet je nooit zeker of het getoonde ‘waar’ is. Zekerheden zijn lang niet altijd zo zeker hier”, stelt Roth.
Is de werkelijkheid die we in Noord-Korea te zien krijgen überhaupt wel waar? En wordt ons beeld van Noord-Korea niet gekleurd door onze ‘Westerse bril’?
Na deze lezing zal je als toehoorder je beeld over dit bijzondere land enigszins moeten bijstellen.

Je betaalt € 2,50 voor een kaartje. Graag vooraf aanmelden via [email protected]

Reacties