Taartjes versieren in de Week van de Jonge Mantelzorger

Foto: Jan Krijtenburg

Steunpunt Mantelzorg Brabantse Wal organiseert verschillende activiteiten in de Week van de Jonge Mantelzorger zoals op deze woensdagmiddag het taartjes versieren.

Week van de Jonge Mantelzorger

Van 1 tot en met 7 juni is het de Week van de Jonge Mantelzorger. In deze week worden door het Steunpunt Mantelzorg Brabantse Wal verschillende activiteiten organiseert voor jonge mantelzorgers.
Woensdagmiddag werd er in het ontmoetingscentrum aan de Rembrandtstraat in Bergen op Zoom een taartjesversiermiddag gehouden voor mantelzorgers in de basisschool leeftijd.

Ieder een eigen taart

Er waren vijftien kinderen aanwezig, uit Steenbergen, Bergen op Zoom en uit Woensdrecht. Alle kinderen kregen een stuk taart dat ieder op zijn eigen manier mocht versieren. Er was fondant, jam, snoep en van alles en nog wat om er mooie en lekkere taartjes van te maken en de kinderen konden zicht helemaal uitleven, zonder zich druk te hoeven maken over de zorg voor familieleden.

Een meisje had pas heilige communie gedaan en wilde graag de taart die ze daarbij gehad hadden namaken. Ze had dan ook een foto mee als voorbeeld. Andere kinderen improviseerden er op los, zo nodig met de hulp van de medewerkers van het Steunpunt Mantelzorg Brabantse Wal uit Steenbergen, Bergen op Zoom en Woensdrecht, bijgestaan door twee stagiaires.

Helaas konden twee kinderen die uitgenodigd waren niet aanwezig zijn omdat ze verkoudheidsverschijnselen hadden en daarom thuis moesten blijven. Deze kinderen krijgen thuis een pakket met de taart en spullen om de taart thuis te versieren.

Mountainbiken

Voor de oudere groep jonge mantelzorgers is er zaterdag een mountainbike activiteit georganiseerd bij het ZuidWestHoek College.

Andere activiteiten

Lenny Winkel van het Steunpunt Mantelzorg Brabantse Wal uit Woensdrecht vertelde dat het steunpunt probeert om elke twee maanden een activiteit voor jonge mantelzorgers te organiseren, de ene keer voor de jonge groep en de andere keer voor de oudere groep en soms voor beide groepen samen.

Zo is er, voor de corona begon, bijvoorbeeld een kookworkshop georganiseerd waar beide groepen aan mee konden doen. Dit was een groot succes, allereerst het samen koken (in de keuken van een school) en daarna het gezellig samen eten.

Sponsors

Heel leuk was dat de Albert Heijn aan de Huijbergseweg in Hoogerheide spontaan aanbood om de kookworkshop met etenswaren te sponsoren.
Daar zijn de mensen van het Steunpunt Mantelzorg erg blij mee en natuurlijk horen ze graag van andere bedrijven die graag bij willen dragen aan het ondersteunen van deze groep jonge mantelzorgers.

Gratis

De voor de jonge mantelzorgers door het Steunpunt Mantelzorg georganiseerde activiteiten zijn uiteraard gratis voor de deelnemers.
Mocht het soms moeilijk zijn op op de locatie van de activiteit te komen dan is er in overleg met het Steunpunt Mantelzorg bijna altijd wel een oplossing te regelen.

Na corona ?

De afgelopen tijd was het erg lastig om activiteiten te organiseren, hoewel er nog wel wat buiten-activiteiten zijn geweest bij Stayokay en het klimbos. Nu de maatregelen wat soepeler zijn geworden is er gelukkig wat meer mogelijk.
Zo wordt op 25 september een zeildag georganiseerd met de hulp van de zeeverkenner groep Karel Doorman uit Bergen op Zoom. Voorwaarde is hier wel dat kinderen minstens tien jaar oud zijn en goed moeten kunnen zwemmen.
Het leuke van deze activiteiten is ook dat de jonge mantelzorgers ook met elkaar in contact komen en hun ervaringen kunnen uitwisselen en zo ook weten dat ze niet alleen staan.

Jonge mantelzorgers

Bij mantelzorg wordt niet vaak gedacht aan jonge mensen. Toch groeit naar schatting één op de vier of vijf kinderen in Nederland op in een gezin of een omgeving waar door ziekte, een beperking of verslaving veel zorg uitgaat naar een ander gezinslid.

Jongeren dragen vaak bij aan het verlenen van zorg, hebben meer zorgen en minder ruimte tot zelfontwikkeling. Zo gebeurt het dan jonge mantelzorgers een bepaalde studie niet willen of kunnen doen omdat ze dan hun zorgtaken niet kunnen uitvoeren. Beslissingen die wel het verdere leven kunnen beïnvloeden.

Het steunpunt Mantelzorg Brabantse Wal zet zich in voor hen, om de situatie waarin zij zitten te leren herkennen, te erkennen en waar nodig te helpen.

Contact

Het Steunpunt mantelzorg Brabantse Wal is bereikbaar via telefoonnummer 0164 672049 en via e-mail: [email protected].
Ook op www.mantelzorgbrabantsewal.nl staat informatie over jonge mantelzorgers.

Reacties