Fotomanifestatie FoBoZ geopend

Foto: Jan Krijtenburg

In Galerie Arsis, op het Zuivelplein in Bergen op Zoom, werd zaterdagmorgen de fotomanifestatie FoBoZ geopend.

Water

Fotomanifestatie FoBoZ is een tweejaarlijks evenement dat als doel heeft fotografie te promoten. Elk jaar heeft de manifestatie een ander thema. De vorige editie was het thema “Vrij” in verband met het vieren van 75 jaar bevrijding en dit jaar is het thema “Water”.

Zeeuwse meisjes van Rem van den Bosch

De foto’s van de deelnemende fotoclubs zijn van 11 tot en met 19 september te zien in de Gertrudiskerk en in het Stadhuis aan de Grote Markt foto’s.
De foto’s van professionele fotografen en kunstenaars zijn van 11 tot en met 30 september te zien bij Galery Lukisan aan de Moeregrebstraat 72 in Bergen op Zoom, Galerie Sint-Annastraat aan de Sint Annastraat 10 in Bergen op Zoom, Museum het Markiezenhof aan de Steenbergsestraat 8 in Bergen op Zoom en bij Galerie Arsis aan het Zuivelplein 5 in Bergen op Zoom, waar ook de opening plaats vond.

De opening

Zaterdagmorgen rond tien uur werd de manifestatie geopend met toespraken van de voorzitter van FoBoZ, Jac Leenaars, van Cees Vanwesenbeeck van de Mastboom Brosens Stichting, één van de grote sponsors van de manifestatie en van de Bergse wethouder van cultuur, Patrick van der Velden.

De Mastboom-Brosens Stichting heeft als doelstelling het beheren van de nalatenschap van de familie Mastboom zoals  het woonhuis van Henry Mastboom in Oud Gastel, het bevorderen van de wetenschappelijke beoefening van de regionale geschiedenis, heemkunde en genealogie van West-Brabant en de Noorderkempen en het met subsidies ondersteunen van culturele projecten, zoals nu de manifestatie FoBoZ.

Jac Leenaars en Cees Vanwesenbeeck

Jac Leenaars legde in zijn toespraak uit dat er behalve de foto exposities er ook voor de jeugd een foto wedstrijd is in twee categorieën, kinderen uit het schoolproject van Frank van Es, en een algemene fotowedstrijd voor jeugd tot en met veertien jaar. De prijsuitreiking van de fotowedstrijd zal zondagmiddag om twee uur plaatsvinden op de binnenplaats van het markiezenhof, waar ook de winnende foto’s te zien zijn.

“Fotografie is in deze tijd niet bijzonder. Iedereen kan met zijn mobieltje duizenden foto’s maken maar de fotografie waar FoBoZ voor staat gaat over het beter leren kijken, een verhaal vertellen en het ontwikkelen van het talent van de fotograaf”, aldus Cees Vanwesenbeeck.

Vanwesenbeeck ging wat dieper in op het thema van deze manifestatie, water. De stad Bergen op Zoom heeft zijn bestaan te danken aan het water. met name aan de handel over het water, waar Bergen op Zoom gunstig voor gelegen was. Bergen op Zoom was dankzij de ligging bij het water, in de 15e en 16e eeuw een even belangrijke stad als bijvoorbeeld Antwerpen. het water was ook in die tijd een inspiratie voor kunstenaars en nu is het water in Bergen op Zoom veelal gebruikt voor recreatie.

 Water als onderwerp van kunst (fotograaf Frank van Es)

Patrick van der Velden benadrukte nog het verbindende van water. Door alle bezuinigingen is het soms tegen de stroom in roeien voor de cultuur in Bergen op Zoom maar hij prees de energie en de organisatie die toch nog creatieve dingen mogelijk maken waar Bergen op Zoom trots op mag zijn.

Wethouder van cultuur, Patrick van der Velden

Het thema van de manifestatie is water dus werd er. na de toespraken, met water met citroen en water met munt, door iedereen geproost op de expositie.

Proost, met een glas water (want water is het thema van de manifestatie)

Diverse fotografen, diverse locaties

In Galerie Arsis is werk van verschillende aan de manifestatie deelnemende fotografen te zien. Ook is onder andere hier de flyer te krijgen met een plattegrond waar aangegeven is waar de andere exposities in de stad plaats vinden en waar meer informatie over de manifestatie in staat.

Foto’s van Louis Sauter in Galerie Arsis

Geboortefotografie door Jos Verhoogen in Gallery Lukisan

De locaties van de exposities

Links

 

Reacties

Cookieinstellingen