Rini’s twintig meter Leut-Decor bij Galerie Arsis

Foto: Jan Krijtenburg

Van woensdag 23 tot en met maandag 28 februari exposeert Rini Hagenaars zijn twintig meter Leut-Decor bij Galerie Arsis.

Drie jaar

Het twintig meter Leut-Decor is ontstaan omdat Rini hoopt dat het doek jonge mensen zal inspireren om zich ook op een creatieve manier in te zetten voor de Vasteavend optocht in Krabbegat.
Drie jaar heeft Rini gewerkt aan de twintig meter van het Leut-Decor, voor het op 18 januari 2020 in het Vestzaktheater het Zwijnshoofd in Bergen op Zoom voor het eerst geëxposeerd werd.

Twintig meter Leut-Decor bij Galerie Arsis

Bij deze gelegenheid werd ook het boekje met uitleg over het Leut-Decor gepresenteerd. Het boekje dat ook in Galerie Arsis bekeken kan worden.

Drie meter voor twintig meter

In zijn atelier had hij maar een drie meter breedte beschikbaar voor het doek dat totaal twee bij twintig meter meet dus elke keer werd het stuk dat voltooid was opgerold om met het volgende stuk te kunnen beginnen. Zo werkte Rini drie jaar lang aan dit imposante en vrolijke werk, zonder zelf een overzicht van het geheel te hebben.
Rini zorgde er ondanks deze moeilijkheid, op een creatieve manier voor dat de verschillende scenes op een knappe manier in elkaar over gingen.

Creatieve duizendpoot

Al bijna 60 jaar is Rini Hagenaars actief in Krabbegat als bedenker, ontwerper, boetseerder en schilder, dus eigenlijk creatieve duizendpoot, bij verschillende Bergse groepen. In deze tijd ontwierp hij verschillende wagens voor de optocht, waaronder een aantal Prinsewagens. Enkele van zijn ontwerptekeningen zijn nu ook te zien in Galerie Arsis.

Eén van Rini’s ontwerptekeningen

Van beroep was Rini, die nu al geruim tijd gepensioneerd is, decoratieschilder. Toen dit, een uitstervend vak bleek, werd hij verpakkingsontwerper maar hij is hoe dan ook altijd creatief bezig geweest, zowel als beroep als in zijn vrije tijd.

Twintig meter Leut-Decor

Hoewel er ook ander werk van Rini in Galerie Arsis te zien is, is het leut-Decor natuurlijk de reden van deze korte expositie.
Van woensdag 23 tot en met maandag 28 februari is het doek in Galerie Arsis te zien. Dat kan elke dag tussen 13.00 en 17.00 uur.

De lange neuzen in dit fragment staan voor het gekke neuzen trekken naar elkaar en het opsnuiven van de vastenavendlucht

De droom van de echte Bergenaar, de oude kaai weer open en een vastenavendcruisschip bij het Spuihuis
Daarnaast Knots en Knuppel van het Bergse stadswapen met een Bergse schone

Wana, de heks van het verdronken Reimerswaal

Leonardo da Vinci schildert een als Mona Lisa verklede Bergenaar

Aan het einde de traditionele snert en daarnaast gaat de vastenavend over in de lentezon

Dit waren maar een paar fragmenten uit de twintig meter met een summiere uitleg. In het boekje dat bij de expositie ligt staat een gedetailleerde beschrijving van alle scenes op het doek.

Een bijzonder doek en nu dus een unieke kans om dit indrukwekkende werk in levende lijve te aanschouwen in Galerie Arsis.

Wana, de heks van Reimerswaal

Wana de heks van Reimerswaal, volgens zeggen de enige die echt weet van het ontstaan van Vastenavend. Nu ook in 3D te zien in Galerie Arsis, als model voor een carnavalswagen, compleet met haar speelkaarten, het Vastenavendboek, vleermuizen en Miss Krabbegat.

Wana de heks als model voor een wagen voor de optocht

Praktische informatie

Datum: woensdag 23 tot en met maandag 28 februari
Openingstijden: 13.00 tot 17.00 uur.
Adres: Galerie Arsis, Zuivelplein 5 in Bergen op Zoom
Toegang: Gratis

Cookieinstellingen