Herfst in Arboretum Kalmthout

Foto: Arboretum Kalmthout

Herfstactiviteiten van september tot en met november bij Arboretum Kalmthout.

Plantendag, speurtocht & workshops – september tot en met november 2022

De herfst is officieel begonnen, en dat is ook te merken in het provinciaal groendomein Arboretum Kalmthout. Bomen en struiken pronken met de eerste herfstkleuren. Vruchten, bottels en bessen decoreren de tuin en zorgen voor een wintervoorraad voor dieren.

Bijen, vlinders en andere insecten doen nog een laatste rondje langs nectarrijke herfstbloemen. Door de langverwachte regen van afgelopen weken zijn de gazonpaden weer fris groen en aangesterkt, ideaal om te genieten van een herfstwandeling in de 13,5 hectare arboretumtuin.

In de herfstvakantie verwent Arboretum Kalmthout kinderen en hun familie met een herfstspeurtocht. Plantenliefhebbers kunnen op zondag 2 oktober terecht op de tweede plantendag van het jaar.

Ontdek deze en vele andere hoogtepunten van de herfst in Arboretum Kalmthout.

Info: www.arboretumkalmthout.be/kalender

———————

Plantendag

Zondag 2 oktober 2022, van 10:00 tot 17:00 uur

Het was een moeilijke en uitdagende zomer voor menig tuinier. Gelukkig kun je nieuwe moed en inspiratie opdoen, én nieuwe planten kopen tijdens de Plantendag in Arboretum Kalmthout. Je ontmoet er in één keer zo’n veertig standhouders, de allerbeste plantenkwekers uit België en omstreken. Elk brengen ze een variatie aan bijzondere, nieuwe en zeldzame tuinplanten en zijn ze specialist binnen hun segment.

Aan hun standen krijg je praktische tips en professioneel tuinadvies. Kortom, de plantendag is een niet te missen evenement voor iedere bloem- en plantenliefhebber! Er zijn gratis rondleidingen om 14 uur en uiteraard is het volop genieten van die eerste herfstdagen in de arboretumtuin.

Tickets voor de plantendag zijn vooraf online te koop en geven voorrang aan de ticketcontrole. De toegang tot de tuin is inbegrepen.

Info & tickets: www.arboretumkalmthout.be

Botanische taferelen – tentoonstelling in de galerie

1 oktober tot en met 27 november 2022, gratis, elke dag van 10:00 tot 17:00 uur

“Botanisch tekenen is het zo realistisch mogelijk weergeven van planten met oog voor de specifieke kenmerken van de plant. De tekenaar staat als het ware in dienst van de plant, niet omgekeerd.” Het staat te lezen op de website van de Vereniging van Botanische Kunstenaars België. Die groep van zowel professionele kunstenaars als liefhebbers bestaat al enkele jaren, maar exposeert nu voor de allereerste keer!

De groepstentoonstelling ‘Botanische taferelen’ toont tekeningen in grafietpotlood, kleurpotlood en aquarel, zowel van fijne exotische bloemen als van bijzondere vruchten of statige bomen. Er is werk van twaalf verschillende kunstenaars te zien. Gratis toegang, uitgezonderd tijdens de plantendag van zondag 2 oktober. Op zaterdag 6 november 2022 is er een demonstratie in het Serrehuis.

Info: www.arboretumkalmthout.be

 

Herfstspeurtocht Kastanjefeest

8 oktober t/m 6 november 2022, elke dag van 10:00 tot 17:00 uur

De mooie collectie kastanjes van Arboretum Kalmthout heeft zin in een feestje en zoekt kinderen om mee te feesten! Volg reuzengrote confetti ’s en doorkruis de tuin, los onderweg raadsels op, speel kastanjespelletjes en maak muziek voor de bomen!

Onderweg leer je bij over de wilde én de tamme kastanjes uit de hele wereld. Trek je stapschoenen of regenlaarzen aan en maak er samen een vrolijk herfstfeest van! Ideaal voor kinderen tussen 4 en 12 jaar.

Kinderen jonger dan 12 jaar bezoeken de tuin gratis, een speurkaart (€ 2,5) koop je aan de balie.

Info & tickets: www.arboretumkalmthout.be

 

150 jaar doorkijkhaag – buitententoonstelling

Tot en met 8 januari 2023, elke dag van 10:00 tot 17:00 uur

Jarenlang bepaalde een bijzondere doorkijkhaag het straatbeeld aan het station van Calmpthout. Charles Van Geert, eigenaar van de gronden en kweker van bijzondere bomen, plantte deze doorkijkhaag in 1872, waar je nu het Vangeertenhof van Arboretum Kalmthout kent.

Aan beide kanten van de straat begrensde de doorkijkhaag Van Geerts boomkwekerij. Het was een statig en prestigieus visitekaartje voor zijn bedrijf. Na beschadigingen tijdens de Tweede Wereldoorlog verdween de haag, maar nu groeit er opnieuw een volwaardige doorkijkhaag in het arboretum. Zo kan er weer naar hartenlust binnen gegluurd worden!

Naar aanleiding van de 150ste verjaardag van de haag kun je aan de rand van de arboretumtuin het verhaal erachter ontdekken – en dat mag je letterlijk nemen – in een kleine maar intrigerende buitententoonstelling.

Info & tickets: www.arboretumkalmthout.be


Workshop Kom op verhaal

23 september, 28 oktober of 25 november 2022, van 9.30 tot 12.30 uur

Filosofe en schrijfcoach Elselien Dijkstra wakkert je verbeeldingskracht aan door fragmenten voor te lezen tijdens een wandeling in de arboretumtuin. Samen denk je na over waar de inspiratie bij jou en bij andere schrijvers vandaan komt.

Met korte schrijfopdrachten ontdek je je eigen creativiteit en komen je nieuwe personages en verhalen tegemoet. Aan het eind van de workshop deel je je oogst aan ideeën en verhalen met elkaar.

Info & inschrijven: www.arboretumkalmthout.be


Workshop Verbinden met de energie van de natuur

14 of 15 oktober 2022, van 9:00 tot 17:00 uur

Dat een wandeling in de natuur deugd doet, is geen geheim. Maar hoe kun je écht de energie van de natuur voelen en ervaren? Onder professionele begeleiding van Dr. Claire Elouard leer je stapsgewijs hoe je de energie van bomen en de natuur kunt begrijpen en gebruiken.

Je gaat zelf aan de slag met ervaringsgerichte oefeningen, je hebt geen voorkennis nodig, enkel een gezonde openheid en nieuwsgierigheid.

Info & inschrijven: www.arboretumkalmthout.be


Start to bonsai met VBV

Vanaf 9 oktober 2022, maandelijks op zondagvoormiddag

Wist je dat je in Arboretum Kalmthout een goed uitgebouwd bonsaiatelier kunt bezoeken? Zin om zelf wat te experimenteren met bonsai, dat kan! De Vlaamse Bonsai Vereniging vzw start op 9 oktober met een Bonsaiclub in Arboretum Kalmthout.

De maandelijkse bijeenkomsten zijn telkens op zondagnamiddag. De eerste 10 leden krijgen een gratis startplantje.

Info & inschrijven: www.bonsaivlaanderen.be


Tai chi in de tuin

Tot en met 27 oktober 2022, elke donderdag, van 10.30 tot 12:00 uur

Verwen je lichaam en geest met tai chi in de arboretumtuin. Tai chi is een harmonieuze oosterse bewegingskunst waarbij je met zo weinig mogelijk inspanning je hele lichaam beweegt in een opeenvolging van trage maar vloeiende bewegingen.

Lesgever Marc Wens zoekt elke sessie een nieuw plekje uit. Zo beleef je de seizoenen telkens op een andere manier. Ook voor beginners!

Info & tickets: www.arboretumkalmthout.be


Praktiche informatie

Contact- & bezoekadres: Arboretum Kalmthout, Heuvel 8, 2920 Kalmthout, België
Telefoon: +32 (0)3 666 67 41
E-mail: [email protected]
Website: www.arboretumkalmthout.be

Openingstijden: Dagelijks van 10 tot 17 uur, ook op zon- en feestdagen.

Arboretum Kalmthout
Cookieinstellingen