Bergse topstukken centraal in nieuwe expositie Markiezenhof 

Topstuk particulier_schilderij GroĖoĖtsig op Nilles III (2020) Dennis Leenders (eigenaar) en Steven Bouwens (maker)
Topstuk particulier_schilderij GroĖoĖtsig op Nilles III (2020) Dennis Leenders (eigenaar) en Steven Bouwens (maker)
Foto: Markiezenhof

Van 3 oktober 2023 tot en met 4 februari 2024 is in Museum het Markiezenhof de  gloednieuwe expositie ‘Iedereen zijn topstuk’ te zien. Naast diverse Bergse topstukken en  meesterwerken uit eigen collectie uit de 16e en 17e eeuw, is de tentoonstelling aangevuld  met objecten van andere musea en van particulieren.

Het Markiezenhof is van iedereen en voor iedereen. Met de expositie ‘Iedereen zijn topstuk’ komen bezoekers in aanraking met de verschillende soorten topstukken en wat de Bergse  collectie zo bijzonder maakt.

Onder andere is een imposant wandtapijt te zien, staan verschillende originele en exclusieve zilverwerken opgesteld en maken bijzondere objecten uit privécollecties en giften de expositie  compleet. De museumgidsen van het stadspaleis vertellen elk hun persoonlijk verhaal bij het hen  gekozen favoriete kunstwerk.

Publieksfavoriet: miniatuurschilderij Hans Bol

Om ook de mening van de Bergenaar te peilen, kon er voorafgaand aan deze expositie worden  gestemd op zijn of haar persoonlijke favoriet uit de museumcollectie. Via QR-codes in de Hofzaal  van het stadspaleis kon er (anoniem) worden gestemd en was er de mogelijkheid om een motivatie toe te voegen.

Het miniatuurschilderij door Hans Bol (1534-1593) van de Grote Markt in Bergen op Zoom rond  1580 is verkozen tot publieksfavoriet en is dan ook prominent in de expositie opgenomen. Wat  dit een topstuk maakt is dat dit het oudste bekende schilderij van dit plein is en het een unieke weergave van het belfort van de Lakenhal bevat. Ook het vervlogen tijdsbeeld wordt erg  gewaardeerd, blijkt uit de stem-motivaties.

Persoonlijke topstukken: folder Radio Crusio

De tentoonstelling belicht niet alleen de meesterwerken, maar legt ook uit waarom die werken zo  belangrijk of bijzonder zijn. Voor het Markiezenhof zijn bijvoorbeeld meerdere wandtapijten  aangekocht die ter aankleding van het Markiezenhof dienen en om tegelijkertijd de Zestiende-eeuwse glorietijd van de Bergse markiezen op te roepen.

Uit de inzendingen die vanuit de stad en daarbuiten door particulieren zijn aangeleverd, wordt ook duidelijk dat de waarde van een persoonlijke favoriet niet altijd in schoonheid zit, maar  minstens zo vaak in een herinnering.

Zo is er een eenvoudige folder van Radio Crusio uit 1967 te zien die op het oog niet bijzonder lijkt, maar bijzondere waarde heeft voor de eigenaresse. Niet alleen wordt haar vader als  bedrijfsleider daarin geprezen, ook hebben zij en haar broer later in het bedrijf gewerkt. Dat maakt dat deze folder voor een waardevol stuk familiegeschiedenis staat.

Daarnaast is er een tekening aangeleverd (gebruikt als boekillustratie) die de ondergrondse vesting van Menno van Coehoorn laat zien. De maakster is als één van de eersten door het  donkere doolhof van de ondergrondse gangen gekropen. De persoonlijke ervaringen, die niet op het eerste gezicht te zien zijn, is in dit geval de bijzondere waarde.

Samenwerking Noordbrabants Museum en Bravis Ziekenhuis

In deze tentoonstelling zijn voor het eerst nieuwe samenwerkingen aangegaan, zoals met het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch, het Bravis Ziekenhuis en de Brabant-Collectie  (Tilburg University). Dankzij bruiklenen van deze instellingen is een aantal Bergse Topstukken nu voor het eerst in het Markiezenhof te zien, variërend van een kostuum, zilverwerk tot de  vroegste Bergse boeken.

De topstukken zijn te zien vanaf dinsdag 3 oktober in de Schatkamers, Educatieruimte, Grote Galerij en Tuinzaal van het Markiezenhof. Op donderdagavond, 5 oktober, vindt de opening om 19:00 uur (inloop 18:30 uur) plaats in de  Hofzaal. De opening én bezoek van de tentoonstelling in de exporuimten zijn dan éénmalig gratis toegankelijk voor publiek tot 21:00 uur. Meer informatie: www.markiezenhof.nl/topstukken

een imposant wandtapijt
een imposant wandtapijt
Cookieinstellingen