Historische ontmoeting tussen reuzen: Reuzin Margaretha  van Parma en Reus Adriaen Brouwer komen samen met Jan  metten Lippen in Bergen op Zoom 

mei 29 , 6:24 Activiteit
maria ommegang bergenopzoom 2023 7
Tijdens ProefMei 2024 (30 mei t/m 2 juni) staat de historische grensgemeente Bergen op Zoom op het punt een buitengewone ontmoeting te verwelkomen tussen twee iconische figuren uit de Europese geschiedenis. Reuzin Margaretha van Parma uit Alkmaar en Reus Adriaen Brouwer uit Oudenaarde zullen elkaar ontmoeten, te midden van een kleurrijk gezelschap van reuzen en genodigden. Dat meldt de organisatie van ProefMei.
Deze betekenisvolle ontmoeting zal plaatsvinden op 1 juni 2024 bij het Markiezenhof in Bergen op Zoom, waar Jan metten Lippen, de reus uit deze stad, de gasten hartelijk zal verwelkomen. Dit evenement wordt bijgewoond door vertegenwoordigers uit Alkmaar, Oudenaarde en Bergen op Zoom, evenals lokale bestuurders en betrokken verenigingen, onder leiding van pastoor Paul Verbeek.
Reuzin Margaretha van Parma, een invloedrijke figuur uit de 16e eeuw, is niet alleen bekend om haar heerschappij over de Nederlanden, maar ook om haar banden met Oudenaarde, haar geboorteplaats. Dit najaar opent er op 21 september 2024 een tentoonstelling over deze boeiende dochter van Keizer Karel V in het MOU Museum Oudenaarde waarmee haar connectie met de stad wordt gevierd.
Reus Adriaen Brouwer, afkomstig uit Oudenaarde, is een geliefde figuur in de folklore van België en Nederland. Zijn aanwezigheid bij deze historische ontmoeting benadrukt de culturele uitwisseling tussen de twee regio's.
Het programma begint om 12:30 uur met een warm welkom bij het Markiezenhof, waar Jan metten Lippen, de reusjes Toontje en Marieke en de Brabantse Wal reuzen Aspergilda en Ansjovion de reuzen Margaretha van Parma, Adriaen Brouwer en nieuw geboren reusje Fraise begroeten. Na een korte stoet naar het stadhuis, zal daar om 13:00 uur een vertegenwoordiger van het college van Bergen op Zoom het gezelschap verwelkomen en pastoor Paul Verbeek uitnodigen om nieuw reusje Fraise te dopen.
Pastoor Verbeek zal Margaretha van Parma benoemen tot meter en Adriaan de Brouwer tot peter van het nieuwe reusje, terwijl vertegenwoordigers van Oudenaarde, Alkmaar en Bergen op Zoom als getuigen zullen optreden. Na de zegening van de reuzen zal het gezelschap worden uitgenodigd voor een toost in de hal van het Stadhuis, waar ze kunnen genieten van bubbels en gepersonaliseerde tompouces.
Het hoogtepunt van de dag zal om 14:00 uur plaatsvinden, wanneer een feestelijke reuzenstoet door de stad trekt, gevolgd door een reuzenborrel om 15:30 uur bij het Markiezenhof, waar de vreugde en de historische betekenis van deze ontmoeting verder gevierd zullen worden. "Dit evenement markeert niet alleen een ontmoeting tussen reuzen, maar ook een vereniging van culturen en geschiedenissen, die de internationale banden tussen Alkmaar (NL), Oudenaarde (BE) en Bergen op Zoom als grensgemeente versterkt en de rijke traditie van reuzenlevens in Europa in ere houdt", aldus de organisatie.