Ben jij de juwelier van de onderwereld te slim af?

Antal Bekendam
Foto: Jan

Een vermeende juwelier van de onderwereld speelt de hoofdrol in de nieuwe escaperoom die vanaf 18 januari open gaat in Bergen op Zoom. Wij voelden de oprichter aan de tand over de nieuwe attractie in de binnenstad.

Escape Room 0164 is bedacht en opgericht door Antal Bekendam (23), student ondernemerschap en retail management. Zijn onderneming aan de Kortemeestraat 18 in Bergen op Zoom is tevens zijn afstudeerproject. Al voor Bekendam aan zij opleiding begon kwam hij via zijn Argentijnse oom in aanraking met het ondernemerschap. “Hij heeft daar enkele bedrijven opgezet, waaronder escape rooms. Zodoende ben ik er ook mee in aanraking gekomen”, zegt hij.

Escaperoom

Het is de bedoeling dat je door middel van het oplossen van lastige opdrachten, binnen een uur weet te ontsnappen uit ruimte. “Als het niet lukt binnen 60 minuten dan heeft iedereen wel veel plezier gehad en zullen ze er naderhand nog met een drankje over na kunnen praten uiteraard”, zegt Bekendam. Achteraf krijgen de deelnemers altijd te zien hoe de kamer opgelost had moeten worden.

Beleving

En als het lukt om binnen vijf minuten uit de escaperoom te ontsnappen? “Iedereen die dat denkt te halen wens ik heel veel succes. Het is namelijk onmogelijk”, lacht de jonge ondernemer. “Mensen nemen bij mij een beleving af en die moeten ze ook zo goed als de volle 60 minuten krijgen.” De escaperoom is geschikt voor kinderen vanaf acht jaar oud. Er kunnen twee tot zeven mensen tegelijk in de escaperoom.

Juwelier van de Onderwereld

Het thema Juwelier van de Onderwereld is gebaseerd op een waargebeurd verhaal waarbij een bende sieraden steelt en deze in een echte juwelier aanbied. “In werkelijkheid heeft de politie deze juwelier opgepakt, maar in mijn Escape Room krijgt dit een andere wending”, verklapt hij. Als de escaperoom een succes blijkt te zijn, wil Bekendam een tweede escaperoom maken met een ander thema.

Bergen op Zoom

Vaak bevinden escaperooms zich aan de rand van een stad. Escape Room 0164 zit midden in de binnenstad van Bergen op Zoom. “In samenwerking met het binnenstadslab hebben we dit pand gevonden waarbij zowel ik als ook de gemeente meerwaarde ziet in een nieuwe functie in dit pand”, legt Bekendam uit.

Veiligheid

In polen is vorige week een 28-jarige eigenaar een escape room gearresteerd, nadat er vijf meisjes van vijftien omkwamen bij een brand in een escaperoom. In Bergen op Zoom is de veiligheid niet in het geding volgens Bekendam. “De elektra is zo aangelegd dat als de stroom eraf gaat alle deuren van hun slot af zijn en gewoon open gaan. Verder hoort en ziet de gamemaster iedereen tijdens het gehele spel. Als de verlichting uitvalt schakelen de camera’s ook direct naar infrarood. Tot slot zijn er ook noodknoppen aanwezig om alle deuren in één keer te openen.”

Reacties