In 100 dagen van Hoogerheide naar Santiago de Compostella

Onderweg naar Santiago de Compostella
Foto: Jan

Zondagmorgen tien uur vertrokken Lianne Zwinkels-van de Wegen en Ad Lebeau voor hun voettocht naar Santiago de Compostella in Spanje.

Het vertrek

Na een emotioneel afscheid van familie en uitgezwaaid door tientallen vrienden, familie, kennissen en politiecollega’s vertrokken Lianne en Ad voor hun tocht waarbij ze door België, Frankrijk, over de Pyreneeën en door Noord Spanje, na honderd dagen lopen, in het bedevaartsoord Santiago de Compostella willen aankomen.

Ad Lebeau tussen zijn familie

Familie, vrienden en collega’s kwamen Lianne en Ad een goede reis wensen en uitzwaaien

Met al hun spullen in hun rugzakken, Lianne 14 kilo en Ad 16 kilo, en met warme kleren aan tegen de vrieskou, vertrokken ze, al zwaaiend, op weg voor de komende honderd dagen.

…en toen waren ze op weg

Naar de ware Jacob

Het begon eigenlijk in 1990, toen Ad het boek ‘Naar de ware Jacob’ gelezen had, waarin romanschrijver Jan Houdijk en zijn vrouw Cootje de pelgrimstocht beschreven die ze in 1988 vanuit Woensdrecht naar Santiago de Compostella hadden gemaakt.

Ad en zijn maat Harry Zwinkels leek dit ook een mooie tocht die ze ‘later’ nog eens wilden doen. Helaas is dat later voor Harry nooit gekomen want in 2013 kwam hij te overlijden.

Ook de echtgenote van Ad is overleden zodat Ad van plan was de tocht alleen te gaan maken tot hij er achter kwam dat Lianne, de weduwe van Harry, zo’n tocht ook wel zag zitten en ze besloten om samen naar Santiago de Compostella te lopen.

Ad Lebeau uit Bergen op Zoom en Lianne Zwinkels-Van de Wegen uit Hoogerheide, samen op weg naar Santiago

De tocht

Na het vertrek uit Hoogerheide op zondag 18 maart is het de bedoeling om honderd dagen later, eind juni, in Santiago de Compostella aan te komen. Daarna willen ze nog doorlopen naar Cape Finisterre, wat letterlijk ‘het eind van de wereld’ betekend omdat de Romeinen eeuwen geleden dachten dat dit het einde van de wereld was. Finisterre is zo’n negentig kilometer voorbij Santiago de Compostella.

Om in honderd dagen Santiago te bereiken zullen ze zo’n vijfentwintig kilometer per dag moeten lopen. Overnachten doen ze op adressen van ‘vrienden op de fiets’, een vereniging van wandelaars en fietsers die logeeradressen met ontbijt aanbieden voor een vriendenprijs.

De eerste nacht overnachten ze in Kapellen, de tweede nacht in Ranst en de derde nacht in Mechelen. De laatste twee adressen zijn bij familie. na de eerste paar dagen 20 km per dag gelopen te hebben zullen ze de rest van de dag 25 km per dag lopen.

Er komen elk jaar circa 300.000 pelgrims naar Santiago de Compostella maar die lopen lang niet allemaal de hele route zoals Lianne en Ad doen.

Links

Reacties