Expositie ‘Innerlijkheden’ in Galerie Arsis geopend

v.l.n.r. Luc, Pat, Martin en Willemien
Foto: Jan

Met een performance van P.A.T. Kunstcollectief werd zaterdag de expositie ‘Innerlijkheden’ van Willemien van Dijke en Martin Hoevenaars geopend.

Gewoonlijk vinden de openingen van exposities in Galerie Arsis in de galerie plaats maar deze zaterdag ging alles anders.
Natuurlijk, de belangstellenden waren naar de galerie gekomen en hadden een drankje gehad, maar door het warme weer stonden de meeste bezoekers buiten in de St. Annastraat, in de schaduw en met een fris windje een beetje af te koelen.

Omdat bijna iedereen al buiten stond, besloot Christine Veraart haar openingsspeech dan ook maar buiten te houden.

Ze vertelden dat Willemien van Dijke en Martin Hoevenaars uit Scherpenisse samen werken met beeldende en bewegingskunst onder de naam MAWIHODI.

Bovendien zijn zij de initiatiefnemers en de drijvende kracht achter ‘Kunstkamer Hollandhuis’in Scherpenisse waar exposities, lezingen en muzikale optredens worden gehouden, Ook worden hier workshops voor kinderen en volwassenen gegeven.

Christine noemde ook het ‘ P.A.T. Kunstcollectief voor performance art theater’ dat Willemien en Martin, samen met Luc van Nyvelseel en Pat Riské vormen. Dit kunstcollectief verzorgde ook de openingsact van de expositie.

De officiële openingsact werd opgevoerd op de binnenplaats bij de ‘Heerenkamer’. achter Gallerie Arsis en achter het oude stadhuis van Bergen op Zoom.

De act die voor de opening opgevoerd werd was een idee van Willemien en heette ‘Dancing the museum’. Het idee er achter is de gedragingen van mensen die in een museum kunst willen bekijken maar elkaar voortdurend, al dan niet geërgerd, in de weg staan, met alle problemen van dien.

Pat Riské verzorgde de begeleidende geluidskunst en Luc en Martin waren de mimespelers in het ‘museum’.

Na afloop van de openingsact vertrok iedereen weer naar de galerie voor een drankje en voor het bewonderen van de kunstwerken die vanaf nu de hele maand augustus te zien zullen zijn in Galerie Arsis.

Twee kunstenaars

In de galerie staan werken van Willemien van Dijke en Martin Hoevenaars, elk met hun eigen stijl.

Willemien van Dijke
De beeldende kunst van Willemien maakt de schoonheid van het verval zichtbaar door het gebruik van broze stukken (zwerf)afval, verweerde materialen en natuurlijke pigmenten in haar twee- en driedimensionale werken.

Martin Hoevenaars
Naast zijn fysieke performance, zoals bij de openingsact, maakt Martin korte poëtische schetsen in beweging, ofwel ‘Mimiaturen’ en semi-abstracte landschappen en portretten.
Zijn talent als performer komt ook tot uiting in zijn werk als clown bij Stichting CliniClowns Nederland wat hij sinds 2016 doet.

Praktische informatie

Openingstijden: Elke vrijdag en zaterdag in de maand augustus van 12:00 tot 17:00 uur en op de koopzondag eveneens van 12:00 tot 17:00 uur
Locatie: Galerie Arsis, Sint Annastraat 10, Bergen op Zoom
Toegang: gratis

Links

 

Reacties