Materiaal maakt dit verkeersbord speciaal

Foto:

De gemeente Bergen op Zoom heeft een aantal verkeersborden in de gemeente Bergen op Zoom vervangen door exemplaren gemaakt van rietvezels, kalk en een biohars. Eén van deze biobased verkeersborden is te vinden aan de Rijtuigweg. Wethouder Harijgens verving op 7 september het gewone bord voor het duurzame bord.

De gemeente wil in de openbare ruimte meer gebruik maken van zogenaamde biobased producten, gemaakt van groene grondstoffen. Daarmee probeert zij producten en materialen in de openbare ruimte zoveel mogelijk te verduurzamen. Tegelijkertijd ondersteunt de gemeente hiermee de economie en de bedrijven die deze duurzame transitie mogelijk moet maken.

Duurzaam

“We passen al enige tijd duurzame en milieuvriendelijke materialen toe in onze openbare ruimte”, zegt wethouder Andrew Harijgens. Hij heeft onder andere duurzaamheid in zijn portefeuille. Eerder had de gemeente betonnen bankjes geplaatst waarin olifantsgras is verwerkt en bij een viaduct over de A58 is een biobased afscherming van vlasvezel gerealiseerd. “We hebben als gemeente de Biobased Economy, waarin groene grondstoffen de rol overnemen van fossiele grondstoffen en tegelijkertijd een CO2-reductie wordt gerealiseerd, hoog in het vaandel staan.” Naast een noodzaak tot verduurzaming ziet de gemeente ook een grote kans voor deze nieuwe economie. “Met de Green Chemistry Campus hebben we al een icoon in onze gemeente. Maar we moeten als gemeente ook zelf verduurzamen en het goede voorbeeld geven.“

Patstelling doorbreken

Bedrijven die met nieuwe innovaties aan de slag gaan, moeten opboksen tegen traditionele materialen en producten. Zij hebben doorgaans moeite om hun product op de markt te brengen. De gemeente probeert die patstelling te doorbreken door als ‘launching customer’ op te treden voor een nieuw product. ” En dat doet de gemeente Bergen op Zoom hiermee”, aldus Harijgens.  “We hebben de ambitie om van Biobased producten de standaard te maken waardoor dit soort aanpassingen in de toekomst geen nieuwswaarde meer hebben.”

Biobased

Rolf Groot van NPSP BV vult aan: “We zijn blij dat de gemeente Bergen op Zoom deze stap zet en bij ons een aantal verkeersborden heeft afgenomen. De borden zijn gemaakt van een biocomposiet en zijn sterk, vormvast en hebben een lange levensduur. Door het gebruik van biobased restmaterialen heeft het biocomposiet een zeer lage CO2-voetafdruk. Restmaterialen die op een traditionele manier worden behandeld, brengen door rotting en verwerking broeikasgassen in het milieu, waarbij nuttige materialen, zoals vezels, afgebroken worden. In de nieuwe keten worden de natuurlijke vezels gebruikt in een product, waardoor broeikasgassen ook in het product worden vastgelegd (een CO2-sink). Aan het einde van de levensduur van het product kan het materiaal worden hergebruikt.”

Cookieinstellingen