Zo komt de Antwerpsestraatweg in Bergen op Zoom aan zijn naam

Antwerpsestraatweg Bergen op Zoom
Foto: Google Streetview

Hoewel straatnamen in de eerste plaats bedoeld zijn om een adres vindbaar te maken, zeggen ze vaak ook wat over de geschiedenis van Bergen op Zoom. Deze keer beantwoorden we de vraag: Hoe komt de Antwerpsestraatweg aan zijn naam?

De betekenis van de straatnamen staat sinds een grote herziening van straatnamen in 1992 en 1993 niet meer op de straatnaamborden.

Straatnamen Bergen op Zoom

Tijdens die grote herziening werden veel oude straatnaamborden in Bergen op Zoom vervangen. In verband met de leesbaarheid kreeg de gemeente het advies om ondertitels of toelichtingen achterwegen te laten, zegt toenmalige burgemeester Van den Berg. “Om toch aan de vraag naar toelichting te kunnen voldoen, is besloten deze in boekvorm uit te brengen”, aldus Van den Berg in het voorwoord van het boek ‘De Straatnamen van Bergen op Zoom’. Gemeentearchivaris Willem van Ham ging op zoek naar de historische oorsprong van de straatnamen die zijn gebundeld in het boek dat in 1994 uit kwam. (Het boek is tweedehands te vinden op boekensites zoals Bol.com)

Betekenis straatnamen

In de verre geschiedenis (voor 1600) konden bewoners zelf bepalen hoe zij de straat noemden. Maar met het toenemen van het aantal inwoners, straten en gebouwen, werd het noodzakelijk om afspraken te maken over de naamgeving. Straten binnen dezelfde wijk of buurt hebben hierdoor meestal namen binnen eenzelfde thema. Zo zijn de straten in Zeekant vernoemd naar Nederlandse rivieren, raadspensionarissen en het Oranjehuis. In Meilust-Zuid kom je namen van personen uit de muziekgeschiedenis tegen. De straten in/op de Bergse Plaat zijn onder meer vernoemd naar vissen, nederzettingen, slikken, zandplaten of kreken in de Oosterschelde. In het centrum kom je nog enkele traditionele, spontaan bedachte namen tegen.

In een serie artikelen op Bergen-op-zoom.nieuws.nl verklaren we een aantal straatnamen in Bergen op Zoom op basis van het eerder genoemde boek.

Antwerpsestraatweg

De Antwerpsestraatweg ligt in de buurt Het Fort. De straatnaam werd bevestigd door de raad van de gemeente Bergen op Zoom op 30 januari 1992. Oorspronkelijk liep de Antwerpsestraatweg door open gebied, maar tegenwoordig is de straat bijna in zijn geheel omringd door bebouwing. De weg verbindt Bergen op Zoom met het zuiden in de richting van Antwerpen. Daar is de naam ook aan ontleend. De weg loopt tot aan de gemeentegrens in Putte (gemeente Woensdrecht).

In 1746 werd deze weg aangeduid als De Antwerpsche Baan en in 1879 als de Weg van Bergen op Zoom naar Antwerpen.

Reacties