Bravis ziekenhuis schaft nieuwe operatierobot aan

Foto: Jan Krijtenburg

Met de nieuw aangeschafte operatierobot verwacht het Bravis ziekenhuis te groeien naar 600 ingrepen per jaar.

Negen jaar geleden koos het Bravis ziekenhuis als eerste regionale ziekenhuis in Nederland voor robotchirurgie. De robot, Da Vinci Si, bleek bij veel complexe operaties uitkomst te bieden om deze operaties beter uit te voeren.

De operatierobot levert voordelen op voor zowel de patiënt als de chirurg en wordt daardoor vaker en breder ingezet. Om de groei van het aantal ingrepen op te vangen en de beschikking te hebben over de nieuwste technologie heeft het Bravis ziekenhuis een tweede operatierobot aangeschaft. Deze nieuwe operatierobot, Da Vinci Xi, biedt extra mogelijkheden die direct de patiënt ten goede komen.

In de eerste jaren gebruikten de urologen in het Bravis ziekenhuis de operatierobot met name voor prostaatchirurgie. “In de loop van de tijd zijn ook gynaecologie, chirurgie en bariatrie de Da Vinci gaan gebruiken”, meldt Arnoud Slooff, zorggroepmanager acuut-complex. “Daardoor is het aantal ingrepen gegroeid tot ongeveer 400 per jaar. Die ontwikkeling gaat verder. We verwachten de komende jaren naar 600 ingrepen per jaar te groeien en dan is de capaciteit van één robot onvoldoende. Daarom is een tweede aangeschaft. Het investeren in medische technologie is niet een doel op zich. Het dient de patiëntenzorg bij complexe operaties. Ook in deze moeilijke tijd zijn wij van mening dat investeringen noodzakelijk zijn om de verbetering en ontwikkeling van de patiëntenzorg te blijven realiseren.”

Doorontwikkeling

De operatierobot is de Da Vinci Xi, een doorontwikkeling van de Si. “De leverancier heeft onlangs de keuze gemaakt om bepaalde instrumenten niet meer te leveren voor de Si. Hierdoor zouden we een aantal chirurgische ingrepen niet meer met de robot kunnen uitvoeren. Dit heeft het besluit om de nieuwe Xi aan te schaffen in een stroomversnelling gebracht. De nieuwe robot biedt ook nog andere technologische vernieuwingen. Hierdoor kunnen bepaalde long- en darmoperaties wel uitgevoerd worden, die niet konden met de huidige operatierobot”, vertelt Arnoud. Daarnaast biedt de nieuwe robot de mogelijkheid om deel te nemen aan internationale onderzoeken. Het gebruik van de nieuwste technieken is hierbij vaak een voorwaarde.

Urologen

De urologen zijn nog steeds een van de hoofdgebruikers van de operatierobot. “Met de robot kun je bewegingen maken die tijdens een reguliere operatie niet mogelijk zijn. Zeker bij operaties in het kleine bekken is dat een enorm voordeel”, vertelt uroloog Henry Bickerstaffe. “Bovendien heb je HD-beeld in 3D dat je tien keer kan vergroten. De patiënt heeft dankzij de robot kleinere wondjes, minder complicaties, herstelt sneller en kan daardoor eerder naar huis. In het verleden lag een patiënt zeven tot tien dagen in het ziekenhuis. Nu is er bijna geen patiënt die langer dan twee dagen moet blijven.” De uroloog is ontzettend blij met de komst van de nieuwe robot. “De techniek is verder verfijnd. Daardoor zijn de wondjes nog kleiner. De instrumenten zijn langer en nog flexibeler”, meldt hij. “Maar ook kunnen we nu het robotprogramma verder uitbreiden en door de extra capaciteit van de tweede robot de toegangstijd tot de OK verkorten.”

Meer operaties

De chirurgen verwachten met de komst van de Da Vinci Xi meer en complexere operaties met de robot uit te voeren. “De Xi is flexibeler dan de Si en makkelijker opnieuw in te stellen tijdens de operatie. Daarnaast zit er standaard op de Xi fluorescentie, een techniek om de doorbloeding van weefsel tijdens de operatie te beoordelen. Ook zijn de instrumenten veel fijner gemaakt en zijn er meer mogelijkheden voor gebruik van stapling (weefselnietjes). Dat verlaagt de drempel om de robot te gebruiken”, zegt chirurg Denis Susa. “Ik verwacht dat we nu alle operaties aan de dikke darm, littekenbreuken en breuken van het middenrif met de robot gaan doen. Datzelfde geldt voor longoperaties. Die zijn met de Si lastiger omdat de armen minder flexibel zijn. Daardoor kun je sommige hoeken van het operatiegebied niet goed bereiken. Bij de Xi speelt dat probleem veel minder.”

Bergen op Zoom

De Da Vinci Xi wordt eind juni geleverd en komt net als de Si op de OK in Bergen op Zoom te staan. “Op deze locatie is de acute en complexe zorg geconcentreerd”, legt de zorggroepmanager uit. “De robot past niet alleen heel goed in het profiel van Bergen op Zoom, maar ook in het ziekenhuis van de toekomst. Als Bravis willen we blijven inzetten op hoog complexe behandelingen voor onze regio, zodat patiënten daarvoor niet naar andere ziekenhuizen hoeven. Met de aanschaf van de eerste operatierobot hebben we een strategische positie ingenomen die we willen continueren en uitbouwen. Maar het allerbelangrijkste is dat het een goede investering is voor onze patiënten en onze artsen.”

Cookieinstellingen