Bravis-verpleegkundigen realiseren fototherapie thuis en andere innovaties

Verpleegkundige Bianca Oostvogels en Marloes Otte
Foto: Bravis ziekenhuis

De afgelopen acht maanden volgden dertien verpleegkundigen van het Bravis ziekenhuis de Verpleegkundige Innovatie School (VIS), opgezet door het Brave Innovatieteam. Zij leerden meer over vernieuwingen in de zorg en hoe zij deze kennis kunnen overdragen op hun collega’s. Komende vrijdag ronden zij hun opleiding af met een presentatie van vier eigen ideeën waarmee de verpleegkundigen aan de slag zijn gegaan.

Ideeën

Eén van de ideeën is ingebracht door Bianca Oostvogels, kinderverpleegkundige in het Bravis Moeder & Kindcentrum. “Het komt regelmatig voor dat baby’s in hun eerste week opgenomen moeten worden omdat ze geel zien. Ze hebben dan te veel bilirubine in het bloed, wat we behandelen met fototherapie. Zowel het kind als de moeder moet dan worden opgenomen in het Moeder & Kindcentrum. Ik wilde onderzoeken of dat niet anders kon”, legt Bianca uit.

Bilicocoon

De verpleegkundige ontdekte de Bilicocoon. Dat is een slaapzakje dat blauw licht geeft. Dat licht helpt om het bilirubine in het bloed sneller af te breken. Het slaapzakje is makkelijk in gebruik en kan meegegeven worden naar huis. “Dankzij deze innovatie kan het kindje thuis behandeld worden, zodat het gezin in de vertrouwde omgeving kan blijven. Een opname van zowel moeder als kind wordt zo voorkomen”, aldus de kinderverpleegkundige.

Vernieuwingen in de zorg

Tijdens het traject om de fototherapie thuis te realiseren kregen Bianca en haar werkgroep veel steun van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, waar de Bilicocoon al gebruikt wordt. Deze week is het Bravis Moeder & Kindcentrum gestart met het gebruik van de Bilicocoon. “Het is echt fijn dat er een hoop baby’s nu gewoon thuis kunnen blijven”, zegt Bianca blij. “Het is een mooie innovatie die aansluit bij ‘Het nieuwe Bravis’, waarbij vernieuwingen in de zorg centraal staan.”

Podcasts

Komende vrijdag wordt naast de fototherapie thuis van nog drie ideeën de stand van zaken gepresenteerd. In andere werkgroepen zijn de verpleegkundigen aan de slag gegaan met een efficiënt belsysteem, een digitale versie van de ontslagbrief en een oplossing om de nachtrust van patiënten te verbeteren. Wil je meer weten over deze innovaties? Beluister dan de podcasts die over de ideeën zijn gemaakt via: www.soundcloud.com/user-761768407

Reacties