Meer aandacht voor jongeren bij coronamaatregelen!

Foto: Archieffoto Regioactuel

Het CDA Bergen op Zoom wil meer aandacht voor jongeren als het gaat om de coronamaatregelen. De partij heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over de maatregelen en de impact op jongeren.

Het CDA roept het college op zich uit te spreken voor meer maatwerk in de versoepelingen voor jongeren bij het Rijk en de Veiligheidsregio.

Eenzaamheid en leerachterstand

De partij wil weten hoe het staat met de eenzaamheid en leerachterstanden van jongeren de gemeente Bergen op Zoom. Hans Peter Verroen, fractievoorzitter: “Ik vraag vooral aandacht voor het verruimen van de maatregelen rondom sporten. Volgens het CDA is het noodzakelijk dat jongeren ook samen kunnen sporten en bewegen.”

Gemixte teams van jongeren met mensen boven de 27 jaar kunnen alsnog niet spelen, omdat 27-plussers niet met meer dan vier mensen bijeen mogen komen. Het CDA vindt onwenselijk omdat sport juist een belangrijke rol kan spelen in het tegengaan van eenzaamheid, wat een groot probleem is onder jongeren in deze tijd. ‘Jongeren zien hun hele sociale netwerk langzaam uiteenvallen’, zegt Stefaan Verheugt, Sociaal Domein & Jongerenbeleid,.”Door de lockdown en de avondklok kunnen jongeren elkaar niet zien, gaan ze niet meer naar school of naar werk en missen ze essentiële sociale contacten. Daar komt bij dat jongeren vaak de schuld krijgen van overlast, terwijl een heel groot deel van hen zich wel aan de maatregelen houdt.”

Sociale impact van de coronacrisis

De VNG-werkgroep ‘Sociale impact van de coronacrisis’ komt met soortgelijke bevindingen. De werkgroep constateert dat de maatregelen jongeren midden in het proces van zelfontwikkeling afremmen. Problemen als eenzaamheid, verveling, leerachterstanden en financiële problemen liggen dan snel op de loer. ‘Jongeren beseffen dat ze een belangrijke spil zijn in de maatregelen, maar als jongeren ziek worden hebben ze er vaak weinig last van’, stelt Hans Peter Verroen,
‘Na bijna een jaar vol beperkingen, is nu de tijd gekomen om jongeren iets meer vrijheid te geven. Door ze samen te laten sporten gaan we de eenzaamheid tegen en komen jongeren achter hun beeldschermen vandaan na uren online les.’ Het CDA wacht de antwoorden af en hoopt dat het college het lef heeft om dit standpunt naar het Rijk en de Veiligheidsregio uit te spreken.

Reacties