Bospoort in Anton van Duinkerkenpark officieel in gebruik

Foto: Jan Krijtenburg

Woensdagmorgen werd de Bospoort op het fietspad in het Anton van Duinkerkenpark in Bergen op Zoom, met het doorfietsen van een lint, officieel in gebruik genomen.

Wethouder Patrick van der Velden enleden van kunstenaarscollectief Krot & Co kwamen gezamenlijk vanaf de Buitenvest aanfietsen en fietsten door het lint dat door Tom van Eekelen door de poort gespannen was. Het liep weliswaar iets anders want het lint brak niet maar rolde over tientallen meters uit, maar de poort was nu officieel geopend.

Het lint bleek wat sterker dan verwacht…..

Vervanging van de ‘Middeleeuwse’ poort

Peter Pel, één van de kunstenaars van Krot & Co vertelde hoe de poort uiteindelijk op deze plek in het Anton van Duinkerkenpark terecht gekomen was.

De door kunstenaarscollectief Krot & Co ontworpen Bospoort was oorspronkelijk bedoeld als vervanging van de als middeleeuwse poort beschilderde poort die elk jaar met de Krabbenfoor in de Korte Bosstraat in Bergen op Zoom werd geplaatst. In 2010 werd de nieuwe poort voor het eerst geplaatst.

Peter Pel van kunstenaarscollectief Krot & Co en wethouder Patrick der Velden

Bezwaren van omwonenden

Vanwege bezwaren uit de omgeving is de poort eerst naar een andere plaats in de Korte Bosstraat verhuisd maar toen na een aantal jaren, procedures en bezwaarschriften bleek dat er toch nog bezwaar tegen de poort bleef, besloten de gemeente en kunstenaarscollectief Krot & Co om de poort definitief niet meer in de Korte Bosstraat te plaatsen. De poort was tenslotte bedoeld als feestelijke ingang van de Krabbenfoor maar als omwonenden er helemaal niet blij van worden is het beter om een andere plek te zoeken. De poort verdween voorlopig in de opslag bij het Facilitair Bedrijf van de gemeente Bergen op Zoom.

Peter Pel en zijn collega kunstenaars van Krot & Co vonden het uiteraard jammer dat de poort niet in de Korte Bosstraat  kon blijven maar waardeerden onze rechtstaat waar een individu voor zijn belangen op kan komen tegen de overheid en het ook kan winnen.

De poort op de plaats waar hij voor bedoeld was (Archieffoto Krabbenfoor 2013)

Alternatieven

Er werd naar verschillende plaatsen in de stad gekeken en uiteindelijk is voor plaatsing op het fietspad in het Anton van Duinkerkenpark gekozen, waar al een aantal kunstwerken opgesteld staan. Peter Pel vindt het wel positief dat de poort niet maar één maand per jaar in gebruik is, maar dat de inwoners en bezoekers van Bergen op Zoom er nu het hele jaar door van kunnen genieten.

Ook qua financiën, voor de toch al niet ruim zittende gemeente Bergen op Zoom, is het plaatsen van de poort in het park gunstig. Opslag kost geld en nu de poort hier staat vallen die kosten weg. Qua onderhoud maakt Pel zich geen zorgen want door de gekozen materialen heeft de poort vrijwel geen onderhoud nodig. Na een aantal jaren buiten in de opslag is er nog niks van te zien.

De poort tussen het groen op het fietspad in het Anton van Duinkerkenpark

Tevreden

Ook de wethouder was tevreden met de huidige plaatsing van de poort. “De plaats waar hij nu staat is niet te vergelijken met de plaats waar de poort voor bedoeld was als poort naar de binnenstad maar de plaats op dit fietspad, dat deel uitmaakt van de Landschap van Allure route en de fietsroute naar de binnenstad, zorgt er voor dat er duizenden mensen doorheen fietsen en de poort goed tot zijn recht komt als stadspoort”, aldus de wethouder.

Kees de Korte bedankte de bouwers, de vrijwilligers en de bedrijven die meegeholpen hebben om het een en ander tot stand te brengen.

 

Cookieinstellingen