Start baggeren gemeente Bergen op Zoom

Foto: Waterschap Brabantse Delta

Waterschap Brabantse Delta en de gemeente Bergen op Zoom starten 1 november 2021 met baggeren op verschillende locaties in Bergen op Zoom.

Het betreft locaties in en/of nabij de Bergse Plaat en Zeekant, de Theodorushaven, Meilust en Halsteren. Aannemingsbedrijf Vissers Ploegmakers voert de werkzaamheden uit. Er wordt ruim 20 duizend kuub gebaggerd. De werkzaamheden zijn eind december gereed.

Waarom baggeren?

Bagger maakt watergangen ondieper en verlaagt het zuurstofgehalte in het water. Door te baggeren wordt een sliblaag van de waterbodem verwijderd. Deze sliblaag bestaat uit kleideeltjes, plantenresten en zwerfvuil. Door te baggeren houdt het waterschap de watergangen diep genoeg en blijft de water aan- en afvoer gegarandeerd. Daarnaast verbetert de waterkwaliteit en krijgen planten, vissen en overige (water)dieren een betere leefomgeving.

Waar wordt gebaggerd?

Diverse locaties in Bergen op Zoom worden gebaggerd. Op de overzichtskaartjes onderaan dit artikel staan de te baggeren trajecten.

Hoe worden de werkzaamheden uitgevoerd?

Vooruitlopend op het baggeren, maaien we, indien noodzakelijk, de oevers van de watergangen. En vinden op diverse locaties snoeiwerkzaamheden plaats voor voldoende werkruimte. Werkzaamheden worden met een kraan op een ponton uitgevoerd. De kraan ontgraaft het slib en laadt deze in kleine beunbakken. Deze bootjes worden met een duwbootje naar de overslaglocatie geduwd. Bij de overslaglocatie wordt het slib overgeladen in vloeistofdichte vrachtwagens met een overslagkraan. De vrachtwagens vervoeren vervolgens het slib af naar een erkende verwerker. Het overladen van slib gebeurt achter hekken voor de (verkeers)veiligheid van de bewoners en weggebruikers.

Wat merkt u ervan?

De aannemer voert de werkzaamheden uit op werkdagen tussen 07:00 uur en 18:00 uur. De werkzaamheden kunnen in de directe omgeving zorgen voor licht- en geluidshinder en mogelijk stankoverlast. Daarnaast kan verkeershinder ontstaan, doordat de weg gedeeltelijk wordt afgezet op plaatsen waar de bagger in vrachtwagens wordt geladen.

Meer informatie

Voor specifieke vragen over de werkzaamheden kunt u contact opnemen met Ralf Meis projectleider van aannemingsbedrijf Vissers Ploegmakers, via 06 10 90 82 53 of per e-mail [email protected]
Heeft u inhoudelijk vragen over het project, neem dan contact op met Pieter-CornĂ© den Braber van waterschap Brabantse Delta, via 06 18 04 16 04 of via [email protected].

Cookieinstellingen