Sloop Scheldeflat eerder dan gepland

Foto: Jan Krijtenburg

Stadlander maakte bekend dat de Scheldeflat eind 2022 of begin 2023 gesloopt gaat worden om ruimte te maken voor nieuwbouw.

Plaats maken voor nieuwbouw

In de Scheldeflat aan de Borgflietsedreef in Bergen op Zoom zijn circa tweehonderd appartementen. Sinds een aantal jaren is bekend dat de Scheldeflat niet meer voldoet aan de wooneisen van deze tijd en ook negatief afsteek tegen de nieuwbouw eromheen. Dit betekend dat de Scheldeflat plaats moet maken voor nieuwbouw.

Kimberly Willems van Stadlander legde uit dat vanaf 2018 duidelijk was er op de plaats van de Scheldeflat nieuwbouw moest komen. Oorspronkelijk was de planning dat de sloop eind 2023 zou beginnen maar omdat de kwaliteit van de flat nu toch echt hard achteruit gaat, terwijl de rest van de buurt juist steeds meer opgeknapt wordt, is er voor gekozen om nu eind 2022 of uiterlijk begin 2023 al met de sloop te beginnen.

Een stedenbouwkundig masterplan ligt al klaar, het bestemmingsplan is geen probleem, de enige hindernis die nog genomen moet worden is ontheffing van de wet natuurbescherming in verband met de vleermuizen die zich in de flat bevinden. Die ontheffingsprocedure is gestart maar kost veel tijd.

Voorbereidingen

In afwachting van de ontheffing gaan de voorbereidingen wel door. Per 1 juli 2022 is het laatste contract van de tijdelijke huurders beëindigd. Op dit moment zijn alleen de onderste vier verdiepingen van de flat in gebruik. Er zijn nu nog vijftig appartementen tijdelijk verhuurd en zes van de huurders hebben binnenkort al een andere woning.

Nieuwbouw

Op de plek van de Scheldeflat komen drie appartementgebouwen naast elkaar, van zeven tot negen woonlagen hoog, met er onder, half verdiept, de parkeergelegenheid. De drie gebouwen komen haaks te staan op de positie van de huidige flat en sluiten aan op de ‘plint’ van bestaande bebouwing. Het definitieve ontwerp moet nog gemaakt worden maar Stadlander gaat vooralsnog uit van circa vijfentachtig woningen in de drie appertementsgebouwen en zo’n vijftien grondgebonden woningen. Ook zal er circa elfhonderd vierkante meter park gecreëerd worden.

De nieuwbouw zou in de tweede helft van 2023 van start moeten gaan, waarop de woningen in 2024 de opgeleverd gaan worden.
De ontsluiting van de woningen zal vanaf de IJssellaan zijn.

De huidige bewoners

Sinds geruime tijd zijn de onderste vier woonlagen van de flat in gebruik, zo’n zevenenzeventig woningen. Daarvan zijn er nog vijftig in gebruik. Deze appartementen werden met een tijdelijk huurcontract verhuurd aan voornamelijk statushouders en jongeren. De flat heeft enige tijd een erg slechte reputatie gehad maar door inzet van beheerteams die in de flat kantoor houden en het installeren van camera’s is de situatie nu goed onder controle. Edwin Ouwens van Stadlander noemde de situatie ‘gemoedelijk’.

Halverwege 2021 is er een verhuur-stop ingevoerd. Als een woning leeg komt, wordt deze ook meteen compleet gestript van alles van waarde. In het verleden werd er nogal eens ingebroken in leegstaande appartementen. Dit gaf veel overlast omdat er bijvoorbeeld als er leidingen gestolen werden, wateroverlast ontstond of stroom uitviel. Ook bestaat het gevaar dat inbrekers van grote hoogte van de flat zouden vallen.

Half 2021 hebben de bewoners een nieuwsbrief gekregen met informatie over de plannen en in december 20212 nog een keer. De wettelijke opzegtermijn is drie maanden maar Stadlander heeft de bewoners ruim op tijd ingelicht zodat ze de gelegenheid hebben om op tijd andere huisvesting te vinden.

Bij een tijdelijk huurcontract heeft de huurder geen recht op verhuisvergoeding of vervangende huisvesting maar omdat een aantal van de bewoners tot de kwetsbare bevolkingsgroepen hoort wil Stadlander ze ook niet voor het blok zetten. Daarom wordt er samengewerkt met vluchtelingen werk en WijZijn Bergen op Zoom om de bewoners te begeleiden.

Café Atelier

Ook in de Scheldeflat is al een aantal jaren Stichting Atelier van Peppen en Café Atelier van kunstenares Annemarieke van Peppen gevestigd. Naast atelier van Annemarieke is Café Atelier het ook een ontmoetingscentrum voor de wijk. Ook hiervoor wordt gezocht naar een nieuwe locatie.

Van deur tot deur

Lisette Plasmans van WijZijn Traverse Groep is met mensen van Stadlander alle bewoners langsgegaan om de situatie uit te leggen en te helpen waar nodig. Waar sommige bewoners zelfredzaam genoeg zijn om zelf andere huisvesting te zoeken moeten andere daarbij geholpen worden. Voor sommige mensen is digitaal iets aanvragen en formulieren invullen te moeilijk om dit zonder hulp te doen.
Voor WijZijn was dit ook een goede gelegenheid om ‘Achter de voordeur te kijken’ om te zien of mensen ook op andere gebieden hulp nodig hadden.

Edwin Ouwens, Lisette Plasmans en Kimberly Willems

De bedoeling is om voor alle bewoners een goede permanente huisvesting te vinden want men wil juist kwetsbare mensen niet van tijdelijk woning naar tijdelijke woning sturen maar een goede permanente oplossing vinden. Dat is het streven. Stadlander en WijZijn doen er hun best voor maar kunnen hier, gezien de huidige situatie op de woningmarkt, geen garantie voor geven. Wettelijk is er niets verplicht maar, zoals Edwin Ouwens het verwoorde, “Uitzetten kan iedereen, maar mensen helpen is waar je woningcorporatie voor bent”.

Open houden

Edwin Ouwens van Stadlander benadrukte nog wel dat het al die jaren openhouden van de flat voor tijdelijke bewoning Stadlander geen geld heeft opgeleverd. het in stand houden, beheren en belasting betalen van de flat kost meer dan de kleine huur die voor tijdelijke huisvesting gevraagd mag worden. Dat Stadlander dit toch heeft gedaan komt omdat de flat volkshuisvestingswaarde heeft en de woningmarkt momenteel niet veel ruimte biedt voor lagere inkomens.

Links

Cookieinstellingen