Zelfstandig stemmen voor kiezers met een visuele beperking

Foto: Jan Krijtenburg

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Bergen op Zoom kan vrijdag voor het eerst gebruik gemaakt worden van de soundbox en stemmal voor kiezers met een visuele beperking.

Kees Spikker, voorzitter van Stichting WéViGé, demonstreerde maandagmiddag, samen met Liselotte Huismans, het gebruik van de soundbox en stemmal.

Kees Spikker en Liselotte Huismans

Soundbox

De soundbox is een soort multimedia box die is afgeleid. Aan de soundbox hangt een koptelefoon. Via de koptelefoon krijgt de gebruiker van het apparaat de lijst met partijen te horen. Er kunnen in het systeem uit dertien partijen gekozen worden.


De gebruiker maakt een keuze voor de gewenste partij, waarna de lijst van kandidaten van die partij voorgelezen wordt.
Via de stemmal, die over een stembiljet heen gezet is, kan nu op de tast het juiste rondje worden gevonden dat correspondeert met de plek van de kandidaat op de lijst.
Door het rode potlood een paar keer rond te draaien in het betreffende rondje wordt de stem uitgebracht.


Het stembiljet kan dan uit de mal gehaald worden, opgevouwen worden en in de stembus worden gedeponeerd.

Na de uitleg van Kees Spikker gaf Liselotte Huismans, die evenals Kees een visuele beperking heeft, een demonstratie van de werking van het systeem. Liselotte voelde meteen dat het potlood dat klaar lag geen goede punt had maar met een nieuw potlood werd de demonstratie succesvol voltooid en werd het (demonstratie)stembiljet door Liselotte uit de mal gehaald.

Alleen op Woensdag

Deze verkiezingen zal het systeem van soundbox en stemmal alleen op woensdag in het stadskantoor beschikbaar zijn om te stemmen. Omdat het nu de eerste keer is dat dit systeem gebruikt wordt is er gerekend op wat extra ondersteuning.
Kees benadrukte nog wel dat stemmers met een beperking (visueel of anders) ook het recht hebben om een begeleider mee te nemen in het stemhokje.

Samenwerking

De soundbox is een product van Solution Radio uit Delft en een doorontwikkeling van de Webbox. Het hele systeem is tot stand gekomen door een samenwerking van Solution Radio voor de soundbox, het FabLab uit Den Haag als de bedenker en fabrikant van de Stemmal en de Christelijke Blinden Bibliotheek voor het inspreken van de Kieslijsten en de Oogvereniging, de belangen vereniging voor visueel beperkten.

Verenigde Naties

Volgens het amendement van het Verenigde Naties gehandicaptenverdrag uit 2016 moet iedere stemgerechtigde in de gelegenheid zijn of haar stem onafhankelijk uit te brengen. Met het gebruik van soundbox en stemmal is de geheimhouding van de uitgebrachte stem gegarandeerd.
De gemeente Bergen op Zoom is niet de eerste gemeente die dit systeem gebruikt. Momenteel is het bij 89 van de 344 gemeenten in Nederland in gebruik.
De kosten voor het totale systeem, inclusief de stemmal zijn circa € 7000,- Dat lijkt (en is) een flink bedrag, maar in verhouding tot de overige kosten van een verkiezing valt het erg mee.

Doelgroep

Op de Brabantse Wal zijn circa 1500 inwoners met een visuele beperking. Tussen de zeshonderd en zevenhonderd daarvan wonen in de gemeente Bergen op Zoom. Wel moet daarbij vermeld worden dat een aantal daarvan in verpleeghuizen of andere instellingen wonen en niet makkelijk naar het stadskantoor kunnen komen.

Links

Cookieinstellingen