"Bergen op Zoom druk bezig met transformatie binnenstad"

17 mei 2022, 11:18 Bergen op Zoom
leegstand bergenopzoom
Vincent

Bergen op Zoom wordt aangenamer, duurzamer, veiliger, groener. De provincie geeft de plaats als voorbeeld van een stad waaraan gewerkt wordt aan een forse binnenstedelijke opgave.

Het verbeteren van Bergen op Zoom gebeurt door te bouwen binnen de al bestaande bebouwde omgeving (inbreiden), het aanbrengen van nieuwe structuren in de stad, door te transformeren. En daarmee wordt onder meer ook de leegstand van veel panden, voor veel bewoners en bezoeker een gruwel, aanpakt.

Provincie en gemeente maken met de aanpak van leegstand tegelijkertijd een slag om het woningtekort aan te pakken. De provincie doet dit vanuit de provinciale Bestuursopdracht ‘Terugdringen woningtekort en leegstand en participeren in transformatie’. Zo draagt zij niet alleen bij aan de ontwikkeling van de vijf grote, Brabantse steden, maar zet zij ook sterk in op de zeven middelgrote gemeenten.

“Gemeenten kunnen het niet alleen”, weet gedeputeerde Ronnes van Wonen en Ruimte. “We pakken daarom onze rol en stimuleren, geven richting en maken mogelijk. We doen het dus samen. En ik ben blij te zien dat we naast afspraken in de grotere steden, ook met alle zeven middelgrote samenwerken. En zelfs aparte goede overeenkomsten hebben gesloten met Bergen op Zoom, Roosendaal, met Meierijstad voor Veghel en met Maashorst voor Uden. Binnenkort volgt Oosterhout.“

Ronnes vervolgt: “We zijn op twaalf plekken bezig, van oost tot west door de provincie, van de grote steden tot aan de zeven iets minder grotere. In sommige gevallen zijn we nog samen aan het verkennen, op andere plekken zijn we al concreet aan de gang. Wat ik mooi vind aan deze processen en uiteindelijk plannen, is dat er veel thema’s samen komen. Wonen en Werken, Retail en Economie, Mobiliteit, Energie en Klimaatadaptatie, Natuur en Water, Erfgoed, Sociale samenhang en Cultuur en Sport."

Bergen op Zoom

Bergen op Zoom is al druk bezig met de transformatie die het centrum klaar maakt voor de toekomst. Op drie plekken in de binnenstad waait al een frisse wind. Een winkelpand wordt horeca met woning. De oude V&D wordt een plek voor winkelen EN wonen. In de Bosstraat, de aanlooproute naar het winkelhart van de stad, komen ook op de begane grond woningen. Het zorgt dat er een levendige verbinding blijft tussen centrum en de rest van de stad.

Roosendaal

Ook buurstad Roosendaal wordt genoemd als één van de zeven steden. Daar zijn de eerste resultaten van een gezonde stad te zien in het project Rondje Roosendaal. Ook hier verandert de functie van het V&D-gebouw. Er komt een prachtig wooncomplex; 15-duizend vierkante meter aan lege winkels krijgt een nieuwe bestemming. Het compacte winkelgebied is straks de kern van een nieuwe, leefbare en groene binnenstad waar ook cultuur een plek heeft. De Dr. Braberstraat verandert van winkelstraat in groene woonstraat. Ook de spoorzone biedt een unieke kans voor woningen, onderwijs en het ontwikkelingen van nieuwe economie.