Open Atelier bij de Guido Gezellelaan Kunstenaars in Bergen op Zoom

Foto: Jan Krijtenburg

Een kijkje in de keuken bij de kunstenaars in het voormalige basisschoolgebouw ‘De Zevensprong’ aan de Guido Gezellelaan in Bergen op Zoom.

In het voormalig schoolgebouw hebben elf kunstenaars hun atelier en elk jaar krijgt het publiek de kans om een kijkje te nemen in de ateliers van deze kunstenaars. En niet alleen een kijkje, de kunstenaars zijn ook aanwezig om vragen van belangstellenden te beantwoorden en wat te vertellen over hun werk.

De afgelopen jaren kon de open atelier dag door de corona maatregelen helaas niet doorgaan maar deze zondag stonden de deuren weer wagenwijd open en was er weer van alles te zien en beleven in het voormalig schoolgebouw.

De Kunstenaars

De kunstenaars die hun atelier voor het publiek geopend hadden zijn Carla Stouthart, Amie van Eekelen, Corine Heijmans, Bernd Schoemaker, Anne-Marie Dagelinckx, Gerard Fransen, Elke Zimmerman en Addy van Kempen. Live muziek werd verzorgd door Frans_Zimmerman en Danny Wuyts

Carla Stouthart

Op de begane grond, vlak bij de ingang is het atelier van Carla Stouthart. In haar atelier zijn een aantal minder recente maar kleurrijke schilderijen te zien, naast textielkunst en aardewerk. Carla vertelde dat ze de laatste tijd ook wat meer in zwart-wit werkt, waarbij ze ook geïnspireerd is door het werk van haar, helaas veel te vroeg overleden, goede vriend en mede Arsis-kunstenaar Frits Wiggers.

Carla Stouthart in haar atelier met haar fel gekleurde werken

In de gang voor Carla’s atelier hingen een aantal door het werk van Frits Wiggers geïnspireerde kunstwerken

Amie van Eekelen

Op Amie haar visitekaartje staat ‘vormgeving en ontwerp met papier’ en dat is een goede omschrijving van haar werk. Amie doet van alles met papier, maar niet alleen met papier, maar ze maakt ook vaak haar eigen papier om precies dat te kunnen maken wat ze in gedachten heeft.

Amie verteld een bezoeker over werk, een enorme papieren ‘mobile’ die voor het raam hangt en die,
door de speling van het licht en de bewegingen door de wind uit het open raam, steeds iets anders is

Een voorbeeld van kunst met zelfgemaakt papier is de papieren schaal die in haar atelier staat. De schaal is gemaakt van papier dat Amie gemaakt heeft van de schors van de moerbeiboom, een uit China afkomstige boom waar de boom is waar de zijderups op leeft. Als de schors van de moerbeiboom afgehaald wordt, maakt de boom vanzelf weer nieuwe schors. Voor deze schaal heeft Amie een stuk schors van de moerbeiboom genomen en deze geweekt in water en met een hamer tot vezels geslagen. Van deze vezels heft Amie papierpulp gemaakt, die ze op een mal tot een papieren schaal gevormd heeft,

Een papieren schaal van zelfgemaakt papier

Corine Heijmans

Naast haar schilderijen, veel geïnspireerd door de verhalen die ze van haar vader hoorde die kort na de tweede wereldoorlog naar Papoea Nieuw-Guinea gestuurd werd als militair geeft Corine tegenwoordig ook kunstonderwijs op basisscholen met als thema ‘begrijpen met je handen’. Bij deze lessen, vertelde Corine, is het resultaat niet het belangrijkste, maar het proces ernaartoe, om de kinderen te laten ontdekken.

Corine maakt voor het onderwijs op basisscholen ook kunstprojecten op maat, afhankelijk van de wensen van leerkrachten en schooldirectie.

Corine naast haar schilderij ‘De Gouden stilte’

Bernd Schoemaker

Een schilderij maken het in stukjes knippen en de stukjes dan weer op een ondergrond nieten. Dat is hoe ‘Venus van Atlantis’ van Bernd Schoemaker tot stand is gekomen. Door dezetechniek krijgt het werk een kinetische uitstraling. het kan allemaal een klein beetje bewegen. Naast schilderen, werkt Bernd ook met metaal om er objecten en sieraden van te maken.

Bernd Schoemaker bij zijn ‘Venus van Atlantis’

Anne-Marie Dagelinckx

Anne-Marie is een multidisciplinair en experimenteel kunstenaar die altijd wat nieuws wil ontdekken en maken.  Iedereen die haar atelier binnenkwam zal meteen haar op het Mycelium netwerk geïnspireerde kinetische kunst aan de muur gezien hebben. Een object met drie ovale vormen die rond een cirkelvormig onderdeel bewegen in een op het eerste gezicht willekeurige beweging.

Anne-Marie bij haar Mycelium kunst

Het Mycelium netwerk is het netwerk van onderling verbonden schimmels en plantenwortels, feitelijk een ondergronds ‘internet’ van planten waarbij de schimmel en de planten elkaar nodig hebben om te overleven en zelfs met elkaar communiceren.

Gerard Fransen

In het atelier van Gerard Fransen is een aantal projecten te zien waar Gerard aan werkt. Hij maakt veel gebruik van verschillende soorten glas die hij dankzij zijn kennis van de techniek, de materialen en een boel creativiteit combineert met hout, metaal en steen tot een kunstobject. Zijn achtergrond als docent werktuigbouwkunde is bij zijn werken goed te zien. Zijn objecten zijn technisch perfect en subliem afgewerkt.

 

Als steenkalligraaf werkt Gerard met letters in steen waarmee hij zijn kunstwerken vorm geeft. Sommige objecten (zoals op onderstaande foto) hebben een leesbare tekst met normale letters maar soms werk hij ook met onleesbare ‘letters’ waarbij het vooral om de vorm van de letters gaat.

Steenkalligrafie door Gerard Fransen

Elke Zimmerman

Van een ontwerp voor behang, tot minimalistische kunst en heel kleine schilderijtjes, er is van alles te zien in het atelier van Elke Zimmerman.

Toen Elke verhuisde naar een nieuw huis zocht ze een mooi behang ontwerp en besloot dit zelf te maken. Dat werd het ontwerp waar Elke op onderstaande foto naast staat. Uiteindelijk is het ontwerp toch niet gebruikt, maar het blijft een mooi plaatje.

Elke schildert en maakt beelden van verschillende materialen. De laatste tijd maak ze ook minimalistische schilderijen zoals rechts-boven op onderstaande foto te zien is.

Elke Zimmerman in haar atelier bij haar kunst

Sinds kort houdt Elke zich ook bezig met het maken van hele kleine eenvoudige schilderijtjes met maar een paar kleuren.

Twee hele kleine schilderijtjes, beide met de titel ‘De oprijlaan’.

Addy van Kempen

Afval, daar begint het bij ruimtelijk vormgever Addy van Kempen mee. Addy recyclet afvalmaterialen en maakt er bijzondere kunst van. Een oude stoel wordt uit elkaar gehaald en de onderdelen worden kunstobjecten als Addy er mee klaar is. Een oude matras wordt in repen gesneden en tot allerlei bijzonder objecten gevormd en stapels oude dia’s worden een bijzonder object.

Addy van Kempen bij een kunstwerk in wording (gemaakt van een in repen gesneden oude matras)

Een object van oude diaraampjes

Live muziek

In het trappenhuis zorgden Frans Zimmerman en Danny Wuyts voor de muziek voor de gasten

Links

 

Cookieinstellingen