Maria Ommegang 2022

Foto: Michiel Krijtenburg

Zondag werd voor de 78ste keer de Maria Ommegang door Bergen op Zoom gehouden. Het thema van deze 78ste Maria Ommegang was “Maria, onze mantel der liefde”.

De traditie van de Maria Ommegang is rond het jaar 1400 begonnen met de vondst van een aangespoelde koningscrucifix. Deze werd sindsdien op de eerste zondag na Pasen in een optocht door de stad gedragen. Doordat dit uitgebreid werd met uitbeeldingen uit het oude en nieuwe testament van de bijbel, waarbij ook een beeld van Maria werd meegedragen, was de Maria Ommegang geboren.

Nadat in het jaar 1572 deze optocht verboden werd door het toenmalige bestuur van Bergen op Zoom, werd pas in augustus 1945 de nieuwe Maria Ommegang gehouden, als dank voor het feit dat de stad Bergen op Zoom de tweede wereldoorlog redelijk ongeschonden doorgekomen was.

Sindsdien wordt er elk jaar weer een Maria Ommegang gehouden, waar ondertussen zo’n zevenhonderd deelnemers in prachtige kostuums aan deelnemen en allerhande taferelen uit de bijbel worden uitgebeeld.

De Maria Ommegang 2022 startte om drie uur ’s middags bij het Markiezenhof en ging via de Fortuinstraat, Grote Markt, Hoogstraat, Kerkstraat, Huijbergsestraat, Burgemeester van Hasseltstraat, Van Dedemstraat, Antwerpsestraat, Korte Bosstraat, Bosstraat, Potterstraat en de Lievevrouwestraat naar de Gevangenpoort. Een gedeelte van de stoet ging aan het einde terug naar het Markiezenhof voor een Mariahulde.

Hieronder een foto-impressie van de Maria Ommegang 2022.

Foto’s: Michiel Krijtenburg

Cookieinstellingen