Crisisnoodopvang vluchtelingen in Bergen op Zoom en Woensdrecht

Extra persconferentie
Extra persconferentie
Foto: Jan Krijtenburg

Vrijdagmorgen werd in een extra persconferentie bekend gemaakt dat de gemeenten Bergen op Zoom en Woensdrecht samen vijfentachtig vluchtelingen crisisnoodopvang gaan bieden.

Landelijk zijn er onvoldoende reguliere opvangplekken voor vluchtelingen. Het COA (Centraal Orgaan Asielzoekers) kan zijn wettelijke taak niet meer uitvoeren en daarom is men overgegaan op crisisnoodopvang.
“Alle gemeenten in Nederland hebben een dringende oproep ontvangen om mee te werken aan deze crisisnoodopvang. Ook in deze regio wordt van gemeenten verwacht dat zij meewerken”, aldus de wethouders Van Aken en Schuurbiers. “In opdracht van de Veiligheidsregio Midden- en West Brabant leveren Woensdrecht en Bergen op Zoom binnenkort een locatie voor tijdelijke crisisnoodopvang.”

Bij crisisnoodopvang worden vluchtelingen voor een korte periode opgevangen. Zij zijn in afwachting van de uitslag van hun asielaanvraag. (Nood)opvang bestaat uit het bieden van een slaapvoorziening, sanitaire faciliteiten en eten. De samenstelling van de mensen wordt bepaald vanuit het COA en is op dit moment nog niet bekend.

Donderdag ontvingen de gemeenten Bergen op Zoom en Woensdrecht, de opdrachtbrief van de veiligheidsregio om vanaf 1 augustus tot 1 oktober vijfentachtig vluchtelingen onderdak te bieden, een taak die de twee gemeenten gezamenlijk gaan aanpakken. In totaal moet deze Veiligheidsregio tweehonderdvijfentwintig vluchtelingen huisvesten.

Korte voorbereidingstijd

Voor de gemeenten breekt er nu een periode van voorbereiding aan.

In Woensdrecht is MFC Kloosterhof al beschikbaar als opvanglocatie. Op dit moment is alles nog volop in de voorbereidende fase en is nog niet bekend hoe de samenstelling van de groep mensen is. Wel hebben de gemeenten het COA gevraagd om een evenwichtige samenstelling van de groep vluchtelingen. Het is daarom nu nog moeilijk te zeggen of en welke goederen of diensten er nodig zullen zijn. Mochten inwoners aan de slag willen als vrijwilliger, bijvoorbeeld voor kinderactiviteiten of zijn er ondernemers die iets willen betekenen voor deze mensen, dan stellen de beide gemeenten dit op prijs.

Voorlopig wordt al het aanbod verzameld en op een later moment wordt de behoefte geïnventariseerd. Men kan zich hiervoor melden in Woensdrecht via de servicelijn, tel: 140164 of per e-mail: [email protected] onder vermelding van crisisnoodopvang. Voor Bergen op Zoom kan men zich melden via [email protected].

Woensdrecht

Locatie

Wethouder Rainier Schuurbiers vertelde dat van 1 augustus tot 28 augustus de opvang plaats gaat vinden in MFC Kloosterhof in Hoogerheide. MFC Kloosterhof is de officiële gemeentelijke opvanglocatie bij crises in Woensdrecht en is op korte termijn beschikbaar vanwege de vakantieperiode waarin het multifunctionele centrum gesloten is.

Inrichting

De ruimtes gaan ingericht worden voor de opvang van vluchtelingen. Zo wordt de sporthal ingericht met bedden, wordt de theaterzaal ingericht als eetzaal en worden de bestaande sanitaire voorzieningen deels uitgebreid met tijdelijke units. Daarnaast wordt toegang tot gezondheidszorg geregeld en treffen we alle nodige maatregelen om ervoor te zorgen dat de opvang op een veilige wijze en zonder overlast verloopt.

De hoofdingang voor de vluchtelingen zal de ingang bij de sporthal zijn die buiten de vakantieperiode door de scholen gebruikt wordt die komen sporten.

Veiligheid

Om overlast te voorkomen is er dag en nacht beveiliging aanwezig. Binnen de opvanglocatie vierentwintig uur per dag zeven dagen in de week en in de omgeving van twee uur ’s middags tot tien uur ’s avonds. Ook is de politie stand-by voor als er calamiteiten zijn. De vluchtelingen die in de locatie verblijven worden geacht om tussen tien uur ’s avonds en zeven uur ’s morgens binnen te zijn.

Gemeentehuis

De publieke functies van het gemeentehuis, zoals de receptie, de loketten, de bibliotheek en het bloedprikken zijn gedurende de opvangperiode gewoon open. De gemeentelijke dienstverlening gaat dan ook door.

Bergen op Zoom

Vanaf 28 augustus tot 1 oktober zullen de vluchtelingen op een locatie in Bergen op Zoom ondergebracht worden.

Wethouder Joey van Aken vertelde dat Bergen op Zoom op dit moment verschillende locaties aan het onderzoeken is maar kon hier verder geen mededelingen over doen. Volgende week is hier meer duidelijkheid over

Meer informatie

Op de websites van Bergen op Zoom en Woensdrecht zijn pagina’s aangemaakt waarop u meer informatie kunt vinden: www.woensdrecht.nl/crisisnoodopvang en www.bergenopzoom.nl/crisisnoodopvang.

Links

Cookieinstellingen