Lange Wmo-wachtlijst in vijf maanden opgelost

Foto: Jan Krijtenburg

Met de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) regelt de gemeente voor hulpbehoevende mensen allerlei dingen zoals huishoudelijke hulp, vervoer en dagbesteding. De gemeente Bergen op Zoom kampte al enkele jaren met een toenemende wachtlijst van Wmo-meldingen. Na een grote inhaalslag is die wachtlijst nu weggewerkt, meldt de gemeente in een persbericht.

Eerder vroeg zowel het college als de gemeenteraad aandacht voor de wachtlijsten die bij de Wmo waren ontstaan. Met succes zijn deze nu dankzij bureau Bender, de medewerkers van de gemeente en de vorige wethouder binnen 5 maanden weggewerkt. Het ging om een achterstand van 700 meldingen die betrekking hadden op begeleiding, dagbesteding, huishoudelijke hulp en vervoersvoorzieningen.

Motie van de raad

Wethouder Joey van Aken is blij dat dat wachtlijst is weggewerkt. “We begrijpen natuurlijk maar al te goed hoe vervelend het voor inwoners is als ze zo lang moeten wachten op een antwoord op hun hulpvraag. Daarom ben ik blij dat de vorige wethouder Sociaal Domein – mede door een motie van de raad – heeft besloten deze achterstand weg te willen werken.”

Vijf maanden werk

De gemeente Bergen op Zoom kampte al enkele jaren met een toenemende wachtlijst van Wmo-meldingen. Om ervoor te zorgen dat deze achterstand op korte termijn weggewerkt zou worden, schakelde de gemeente Bender in; één van de grootste WMO dienstverleners in Nederland met 200 professionals in dienst. Bender heeft de gemeente ontzorgd en de 700 meldingen overgenomen. Zij hebben de aanvragen telefonisch, schriftelijk of door middel van een huisbezoek kunnen afhandelen, met hulp van medewerkers van de gemeente. Nu, vijf maanden later, is de wachtlijst weggewerkt.

Leerzaam

“We hebben geleerd van deze wachtlijsten middels een evaluatie en we hebben onze processen hierop ingericht. We zijn ook aan de slag gegaan met voorzieningen in het voorliggend veld waardoor onze inwoners makkelijker een maatwerkoplossing vinden in de buurt (zoals een wijkhuis of jongerenwerker) of in hun eigen sociale netwerk (familie, vrienden, verenigingen) in plaats van een beroep te doen op een Wmo indicatie.” Bender heeft desgevraagd aangegeven dat het proces goed elkaar zit.

 

Cookieinstellingen