Doorontwikkelen wijk- en jongerencentra Bergen op Zoom in 2023

Het toekomstige ‘Huis van de Wijk’ in De Piushof
Het toekomstige ‘Huis van de Wijk’ in De Piushof
Foto: Jan Krijtenburg

De gemeente Bergen op Zoom ziet het toenemend belang voor de wijk- en ontmoetingscentra als voorliggende voorziening in het sociale domein.

Achtergrond

Destijds is door de gemeente Bergen op Zoom in meerdere bezuinigingsrondes gekort op wijk- en ontmoetingscentra. Maar wijk- en ontmoetingscentra bieden mensen de mogelijkheid om andere mensen te ontmoeten, zichzelf verder te ontwikkelen en bij te dragen aan hun zelfredzaamheid. Hierbij is er extra aandacht voor de meer kwetsbare inwoners.
Daarom is in 2017, op verzoek van de gemeenteraad, de ‘Visie en meerjarenplan Ontmoeten in de wijk 2018-2022’ opgesteld waarna de diverse organisaties in wisselende samenstellingen uitvoering hebben gegeven aan dit meerjarenplan ‘Ontmoeten in de wijk’.

Evaluatie

Onlangs zijn de resultaten van dit meerjarenplan geëvalueerd en is de evaluatie en de eindmonitor opgesteld.

  • De activiteiten vanuit ouderensteunpunten Zoomflat, Aen den Fonteijne, Elsenborch en Zonneplein zijn verplaatst naar de wijkcentra Kastanje, Fort, Korenaere en Hoofdkwartier/Antonius Abt.
  • Sociale teams van WijZijn Traversegroep gebruiken de diverse wijkcentra als uitvalsbasis.
  • Bibliotheekfunctie is in Halsteren toegevoegd aan De Wittenhorst.
  • Pilot Odensehuis (inloophuis voor mensen met dementie en hun mantelzorgers) is uitgevoerd in de Korenaere.
  • De activiteiten van Senioren Ontmoetingspunt (SOP-je) op de Bergse Plaat gaan door op andere locaties, na het sluiten van wijkcentrum Bergse Plaat.
  • WijZijn en tanteLouise zijn -op de locatie van voormalig Fort Smakelijk- gestart met een indicatieloze dagbesteding voor allochtone ouderen (T-Huis).
  • Twee particuliere wijkcentra (Bergse Plaat en Meilust) hebben de coronaperiode niet doorstaan. ’t Weike in Lepelstraat wel, maar hoewel de dreigende sluiting is voorkomen is de financiële situatie zorgwekkend.
  • Bij Bosshardt en VIV (Vrouwen Integratie Vandaag), beiden aan het Zonneplein, zijn aangesloten bij het netwerk Ontmoeten in de wijk.

De gevolgen van corona

  • Twee wijkcentra (Bergse Plaat en Meilust) zijn vanwege Corona gestopt.
  • Financiële reserves van de overgebleven organisaties zijn door teruglopende inkomsten behoorlijk aangetast, ondanks de compensatiesubsidie.
  • Sommige activiteiten zijn gestopt of hebben vertraging opgelopen.
  • Bezoekersaantallen in een aantal centra (‘t Weike, Zonneplein) herstelden zich na corona niet meer tot op het oude peil.
  • Andere centra herkennen dit minder, daar is soms zelfs sprake van een lichte groei na coronatijd. Ook kwetsbare bezoekers zijn weer teruggekomen.
  • Sommige vrijwilligers zijn afgehaakt.
  • Huisvesting van het VIV is te krap gebleken. Het is niet coronaproof.
  • Corona heeft aangetoond dat het aanbieden van ontmoeting en ontspanningsactiviteiten van essentieel belang is gebleken, zeker voor kwetsbare groepen

Conclusie

Al met al is er door een goede samenwerking toch veel bereikt, ondanks de financiële beperkingen, het afvallen van partners en de coronamaatregelen van afgelopen jaren.
De uitvoeringsperiode van ‘Ontmoeten in de wijk’ loopt nu ten einde, maar het netwerk ‘Ontmoeten in de wijk’ heeft aangegeven graag te willen doorgaan. Zij zien ook ontwikkelingen op zich afkomen die het nut en de noodzaak van wijk- en ontmoetingscentra alleen maar zal doen toenemen zoals door de vergrijzing, een toenemende zorgvraag in de wijk, meer armoede en toename van mensen die om wat voor reden dan ook in de knel komen. De behoefte aan een laagdrempelige ontmoetingsplek in de wijk zal dus niet afnemen maar eerder toenemen.

De toekomst

De ontwikkeling van het Huis van de Wijk in Gageldonk-West waar samengewerkt wordt met gemeente Bergen op Zoom, Stadlander, WijZijn Traversegroep, SDW, TWB, Amarant, GGZ WNB en Bibliotheek West-Brabant is een voorbeeld hoe een wijkcentrum er in de toekomst uit zou kunnen zien. Het wijkcentrum als voorliggende voorziening in het sociale domein.

Vanuit het meerjarenplan ‘Ontmoeten in de wijk 2018-2022’  en vanuit een visie op samenwerking hebben alle betrokken organisaties afgelopen jaren met succes gewerkt aan het versterken van wijkfuncties en activiteiten. De gemeente Bergen op Zoom hoopt dan ook dat het netwerk ‘Ontmoeten in de wijk’ ook de komende jaren actief blijft. De gemeentelijke deelname aan netwerk Ontmoeten in de wijk zal in ieder geval doorgaan in 2023.

Het netwerk Ontmoeten in de wijk roept het college en de gemeenteraad nu op, om de wijk en ontmoetingscentra hoger op de politieke agenda te brengen. Men geeft aan dat bezuinigingen, ook die op ‘stenen’, hier zeker niet bij helpen. De betrokken organisaties zijn van mening dat de ontmoetingscentra een belangrijke rol hebben als sociale basis in de wijken en kernen.Vanuit deze positie kunnen problemen bij inwoners van de wijk in een vroeg stadium ontdekt worden en kan er ook preventief en in een vroeg stadium,  in samenwerking met welzijns en zorgpartners, de nodige ondersteuning geboden worden.

 

Cookieinstellingen