Jacob Obrechtlaan 3 voor asielzoekers en inwoners

Foto: Jan Krijtenburg

Gemeente Bergen op Zoom verkent Jacob Obrechtlaan 3 voor huisvesting van inwoners en opvang van asielzoekers.

Tekort aan betaalbare huurwoningen en asielopvang

Er is een groot tekort aan betaalbare huurwoningen en asielopvang. Het college van de gemeente Bergen op Zoom heeft oog voor haar huidige (en toekomstige) inwoners, zoals jongeren die op zichzelf willen gaan wonen en mensen die met spoed woonruimte nodig hebben, bijvoorbeeld door een echtscheiding. Daarnaast staat Bergen op Zoom gezamenlijk met andere gemeenten aan de lat om te zorgen dat ook vluchtelingen in ons land een veilige opvangplek hebben.

Combinatiefunctie wonen en opvang

De gemeente is in gesprek over het huisvesten van inwoners en de opvang van asielzoekers aan de Jacob Obrechtlaan 3. Dit lijkt een geschikte locatie voor de combinatiefunctie wonen en opvang. Deze locatie biedt de ruimte om in één keer te voorzien in de asielopgave voor de hele gemeente Bergen op Zoom. Vestigingen in andere wijken zijn hierdoor niet meer nodig.
Het college van B&W neemt hierin haar verantwoordelijkheid en verwacht daarbij van de landelijke en de provinciale overheid steun bij het versneld oplossen van de woningnood onder onze inwoners: heldere afspraken over bouwplannen en aandacht voor de bijzondere situatie van stikstofdepositie op de Brabantse Wal.

Huisvesting voor onze inwoners

Gemeente Bergen op Zoom vindt de huisvesting van haar inwoners belangrijk. Het college heeft in het bestuursakkoord de ambitie vastgelegd om 7.000 woningen te realiseren tot 2040. Regionaal is afgesproken om in Bergen op Zoom ten minste 4.300 woningen te realiseren tot 2040, plus 900 tijdelijke wooneenheden tot 2030. De gemeente weet dat het vooral voor bepaalde aandachtsgroepen erg moeilijk is om snel een woning te vinden. Denk hierbij aan jongeren die op zichzelf willen gaan wonen en mensen met sociale of medische urgentie.

Eén centrale opvanglocatie

De opvang van vluchtelingen is een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor alle gemeenten. Bergen op Zoom biedt op dit moment nog geen opvang voor kansrijke asielzoekers die nog in de asielprocedure zitten. Op basis van de huidige prognose moet Bergen op Zoom 248 plekken beschikbaar stellen. De verwachting is dat die prognose richting het einde van het jaar omhoog wordt bijgesteld. Daarom richt de gemeente zich op maximaal 300 plekken, zodat de opvang centraal op één locatie in onze gemeente kan plaatsvinden, voor de duur van maximaal vijf jaar.

Jacob Obrechtlaan 3 kansrijk voor huisvesting inwoners en opvang asielzoekers

Het COA is voor de opvang van vluchtelingen benaderd door verschillende eigenaren van panden, waaronder de eigenaar van de Jacob Obrechtlaan 3. Het COA acht deze locatie kansrijk en heeft de gemeente benaderd met de vraag of het mogelijk is om hier opvang van vergunninghouders en asielzoekers te realiseren. Het COA heeft daarbij aangegeven het achterliggende terrein ook te willen gebruiken, dat in eigendom is van de gemeente.

Deze locatie biedt de ruimte om in één keer te voorzien in de asielopgave voor de hele gemeente Bergen op Zoom. Vestigingen in andere wijken zijn hierdoor niet meer nodig. Er heeft een eerste verkennend gesprek plaatsgevonden met het COA en met de eigenaar over de combinatiefunctie wonen en opvang. Het college ziet namelijk op deze locatie meer mogelijkheden dan opvang alleen, te weten het huisvesten van onze inwoners. Partijen zijn met elkaar in gesprek om de mogelijkheden voor deze combinatiefunctie te onderzoeken.

Provincie en rijksoverheid

“Wij begrijpen de landelijke en provinciale urgentie voor de opvang van asielzoekers, maar Bergen op Zoom verwacht dan wel een even grote urgentie voor het oplossen van de woningnood onder onze eigen inwoners. Wonen is immers een mensenrecht en een eerste levensbehoefte.“, aldus het college van B&W.

Voorrang geven aan inwoners

Op basis van de wijziging van de huisvestingswet gaat de gemeente voorrang geven aan inwoners met lokale binding. In goed overleg met de provincie wil de gemeente heldere afspraken maken over bouwplannen om de stad te versterken en de voorzieningen in de dorpen te zekeren. Ook wil de gemeente samen met de provincie optrekken om bij de landelijke overheid een oplossing te bereiken voor de bijzondere situatie rondom stikstof op de Brabantse Wal, waar de stikstofdepositie vrijwel geheel wordt veroorzaakt door externe omstandigheden.

Cookieinstellingen