Begrotingstekort gemeente Bergen op Zoom is 0,4 miljoen euro

Gemeente Bergen op Zoom
Gemeente Bergen op Zoom
Foto: Archieffoto

Vier bijstellingen springen eruit in het tweede concernbericht van de gemeente Bergen op Zoom: de opvang van Oekraïense vluchtelingen, hogere energiekosten, een kostentoename in de jeugdzorg en hogere opbrengsten vanuit de parkeerbelastingen. Het 2e Concernbericht is de jaarlijkse tweede voortgangsrapportage over de realisatie van de begroting. “Daarmee wordt de lopende begroting geactualiseerd met de kennis waarover we per standlijn 1 september beschikken.”

Opvang van Oekraïense vluchtelingen

Vanaf het moment dat duidelijk werd dat gemeenten de opvang voor Oekraïense vluchtelingen zouden regelen, is Bergen op Zoom daar direct mee aan de slag gegaan. Vanuit het Rijk ontvangen wij gelden om Oekraïense vluchtelingen op te kunnen vangen.

Ondanks, of misschien wel dankzij, gezamenlijke intensieve inspanningen blijken we niet alle gelden die we voor dit doel tot onze beschikking hebben uit hoeven te geven. Bij de Jaarstukken van 2022 hebben we €2,5 miljoen van de gelden die we in 2022 van het Rijk hebben ontvangen overgeheveld naar 2023.

We stellen nu voor om deze €2,5 miljoen uit 2022 te laten vrijvallen. Voor de circa €3 miljoen die we dit jaar verwachten over te houden, zullen we een voorstel opstellen hoe hiermee om te gaan. We leggen dit uiterlijk bij de behandeling van de Jaarstukken 2023 voor aan de gemeenteraad.

Hogere energiekosten

Eind 2022 liep het energiecontract af. Dat leidde tot ongunstigere tarieven en daarmee hogere kosten in 2023. Per saldo een nadeel van € 1,6 miljoen. Inmiddels zijn de energieprijzen iets gedaald en verwachten we dat het nadeel voor 2024 weer licht zal afnemen.

Jeugdzorg

Voor jeugdzorg zien we op drie onderdelen een toename in kosten. Ten eerste is er een toename in de toegang bij jeugdprofessionals als gevolg van hogere indexering. Dit zorgt voor €400.000 hogere kosten. Daarnaast zien we een stijging van de zwaardere jeugdhulptrajecten ten opzichte van vorig jaar. Dit zorgt voor €200.000 hogere kosten.

Tot slot zien we dat we in het eerste halfjaar in 2023 al evenveel zorgtrajecten van de zwaarste/duurste categorie hebben als heel vorig jaar. We verwachten daarom een verdubbeling hiervan naar het einde van het jaar. Dit zorgt ook voor €400.000 hogere kosten.

Om de tendens van alsmaar toenemende kosten binnen het sociaal domein te keren gaan we aan de slag met een “transformatie” van het sociaal domein. Dat betekent onder meer dat we uitgaan van de oplossing en niet van een regeling. Dat maatwerk een oplossing kan zijn die gevonden wordt in de buurt of in het eigen sociale netwerk en dat met preventie en vroegsignalering voorkomen wordt dat mensen (onnodig) in de zorg terecht komen. Deze aanpak sluit aan op een motie van de gemeenteraad.

Parkeeropbrengst

Door indexatie van de parkeertarieven in 2023, een efficiëntere digitale handhaving van parkeren en door structureel meer parkeerders realiseren we €820.000 hogere parkeeropbrengsten. Eerder nam de opbrengst af door corona, maar de effecten hiervan zijn sneller hersteld dan destijds was voorzien. Een deel hiervan wordt ingezet voor het lekvrij maken van parkeergarage Achter de Grote Markt. Het gaat om een aanvullend krediet van € 1,2 miljoen dat leidt tot 72.000 euro aan kapitaallasten. Deze kapitaallasten worden gedekt vanuit de hogere parkeeropbrengsten.

Financieel

De oorspronkelijke Begroting 2023 die in de november 2022 door de gemeenteraad is vastgesteld was sluitend. De baten waren 269,8 miljoen en de lasten 266,8 miljoen. Het verschil is de 3 miljoen overschot voor financieel herstel.

In het voorjaar kwam bij het 1e Concernbericht een nadelige bijstelling van 2 miljoen euro. Nu volgt bij het 2e Concernbericht een voordelige bijstelling van 1,6 miljoen euro. Daarmee hebben we een geactualiseerd begrotingssaldo van 0,4 miljoen euro negatief. Dit is nog een tekort van 0,15% op de totalen lasten.

Cookieinstellingen