Binnenstadwethouder: “Transformatie binnenstad is proces van de lange adem”

Leegstand in Bergen op Zoom in 2016
Leegstand in Bergen op Zoom in 2016
Foto: Vincent

Wie op dit moment door het centrum van Bergen op Zoom wordt moet het ongetwijfeld opvallen dat er nogal wat panden leeg staan. Daarom zet Bergen op Zoom met de visie voor de toekomst (2035) in op BeLeefstad. “Er wordt op verschillende borden tegelijk geschaakt om het centrum weer opnieuw smoel te geven. De combinatie van winkels, woningen en beleving is daarin cruciaal.”

Een centrum met veel lege panden is volgens de gemeente Bergen op Zoom een landelijk beeld dat middelgrote steden, waarvan Bergen op Zoom er een is, te kampen hebben met het vertrek van winkels uit de binnenstad. De groei van verkoop via het internet heeft dat vertrek de laatste jaren aanzienlijk versneld. Ook Corona heeft niet bepaald een positief effect gehad op de binnenstedelijke ontwikkeling. Helaas is de Markiezenstad daarop geen uitzondering. Toch zijn er ook wel degelijk lichtpuntjes te ontdekken, want juist historische binnensteden kunnen kracht putten uit het feit dat mensen steeds meer plekken zoeken om te ontmoeten, te verblijven en te beleven.

Het college van B&W heeft deze week de gemeenteraad per brief geïnformeerd over de stand van zaken als het gaat om de uitvoering van de Visie Binnenstad, meldt de gemeente in een persbericht. “Die visie is een jaar geleden door diezelfde raad vastgesteld. In het kort staat in de visie dat de historische identiteit van Bergen op Zoom het sterke punt van de stad is en als fundament kan dienen. Logischerwijs zou de binnenstad compacter kunnen (winkels meer geconcentreerd) en moet wonen in de binnenstad gestimuleerd worden. Met het milieu en duurzaamheid in het achterhoofd is het vergroenen van de stad een must. Tenslotte bereik je het toekomstbeeld van een stad waarin het fijn wonen, werken en beleven is, alleen maar door goed samen te werken.”

Waar staan we nu? De gemeente zegt er het volgende over: “Voor de uitvoering van de Visie binnenstad werken we op dit moment aan uitwerkingsplannen. We doen dat deels ook samen met de provincie. Ambities worden vertaald naar acties. Als het bijvoorbeeld gaat om de historische kwaliteit van het straatbeeld dan is duidelijk dat het decoratieve karakter van de winkelpuien in de afgelopen decennia verschoven is naar gevels die vooral functioneel en efficiënt waren voor de winkels zelf. Om de beleving meer cachet te geven wil Bergen op Zoom de waardevolle elementen graag behouden of terugbrengen.

Ook zullen de historische parels (zowel in het centrum zelf als daar omheen) via goede recreatieve routes verbonden moeten worden. Het moet ook voor toeristen de moeite waard zijn om de stad en de omgeving op een aangename manier te verkennen. Dat betekent bijvoorbeeld ook dat parkeren volop aandacht heeft. Ook de komst van een bewaakte fietsenstalling blijft een wens.”

Leegstand

“Een van de belangrijkste opgaven voor de komende periode is het terugdringen van de leegstand. Als lokale overheid zijn we slechts een kleine schakel daarin omdat de panden niet in handen van de gemeente zijn. Daarom is samenwerking met eigenaren hierin de sleutel om te komen tot een compact kernwinkelgebied waardoor de leefbaarheid in het stadscentrum voor langere tijd wordt gegarandeerd.”

Binnenstadwethouder Dominique Hopmans zegt hierover het volgende: “Het proces van binnenstedelijke transformatie is er een van de lange adem. De leegstand is niet in één jaar ontstaan en zal ook niet één jaar verdwijnen. Toch zien we de aanloopstraten al verkleuren naar woonstraten en zitten er ook voor het kernwinkelgebied de nodige initiatieven in de pijplijn”. Inmiddels wordt er met eigenaren van zo’n 50 panden gesproken. Dat gaat dan bijvoorbeeld over nieuwe invullingen met winkels, maar ook over mogelijkheden tot omzetting naar woningen. In principe gaat het allemaal om maatwerk.

Impulsregeling Winkelgebieden

Hierboven is al aangegeven dat samenwerking met tal van partners van belang is om tot een versteviging van het centrum te komen. En natuurlijk is daar ook geld voor nodig. Het programma Impulsaanpak Winkelgebieden (IW) is een rijksregeling die zich richt op de herstructurering van (delen van) binnenstedelijke winkelgebieden tot toekomstbestendige gebieden met een stevige sociale en economische basis. Op dit moment wordt hiervoor een aanvraag voorbereid door de gemeente Bergen op Zoom. Dat zal overigens moeten gebeuren met tenminste twee private investeerders (partijen die daadwerkelijk investeren en daarmee ook risico’s lopen).

Cookieinstellingen