Keihard roeien in de 6e Bergse Drakenboot Race

Op de Binnenschelde werd zaterdag voor de 6e keer de Bergse Drakenboot Race gehouden met 14 enthousiaste drakenboot teams.

In 2002 werd er voor het eerste een drakenboot race gehouden op de Binnenschelde. Deze race, en de volgende vier, werden georganiseerd door de Juniorkamer. De Juniorkamer is een ‘serviceclub’ voor jongeren tot 40 jaar. Na zo’n tien jaar afwezigheid hebben een aantal vroegere leden van de Juniorkamer de draad weer opgepakt en samen met onder andere Watersportvereniging De Schelde, de jeugdafdeling Aan Lager Wal en stichting 2 sail4all, de 6e Bergse Drakenboot Race georganiseerd.

De wedstrijd

Vanaf elf uur werd er getraind en om twaalf uur begonnen de wedstrijden. Er deden 14 teams mee met namen als ‘Verzuipschuit’, ‘Snelle Jelle’ en de ‘Familie vol Goeie Ideeën’.

Vanaf een steiger achter zwembad De Schelp stapten de deelnemers in de toch wel heel erg wiebelende boten. Elke race was tussen twee drakenboten teams. Met een trommelaar voor het ritme voorop en een stuurman achteraan ging de race na een kort oefenrondje voor beide teams dan van start. Na de starttoeter roeiden de deelnemers om het hardst op het ritme van de trommels naar de twee boeien die de finishlijn aangaven.

De wedstrijden eindigden met de finale die uiteindelijk door Creek Sails gewonnen werd.

De Drakenboot

Het Drakenboot varen is oorspronkelijk een Chinese traditie, ontstaan uit een treurig verhaal over een staatsman, Qu Yuan, die zelfmoord pleegt in een rivier. Vrienden en volgelingen sloegen met peddelbladen hard op het water om te voorkomen dat het lichaam opgegeten zou worden door vissen. Uit protest over zijn dood organiseerden zijn volgelingen ieder jaar daarna een drakenboot festival.

Een van de vijf bestuursleden van de organiserende Stichting 2 sail4all, Dick Joosen, legde uit dat het Bergse Drakenboot festival gelukkig een minder treurige achtergrond heeft. De opbrengst van het evenement werd namelijk door hoofdsponsor NH1816 verdriedubbeld en daarna aan Stichting Sailability Nederland geschonken voor zeillessen voor gehandicapte kinderen, in aangepaste boten.

Uiteindelijk werd er dankzij de inspanningen van de vele vrijwilligers en sponsors en hoofdsponsor NH1816 Verzekeringen een bedrag van €20.556,– opgehaald. Dit bedrag zal worden gebruikt om het zeilen voor gehandicapten mogelijk gaan maken op Binnenschelde. Daarnaast krijgt ‘aan lager wal’ ook nog eens €10.000,–.

Sailability

Sailability is een organisatie die in 23 landen actief is. In Nederland is de stichting op 14 locaties actief. Er zijn ruim 200 vrijwilligers bij betrokken die tot doel hebben om mensen met een beperking toch zelfstandig te laten zeilen om hun toch dat gevoel van vrijheid te geven. Om dit mogelijk te maken werken ze samen met lokale watersport verenigingen.

Om het zeilen met een beperking mogelijk te maken moet er bijvoorbeeld een steiger zijn die toegankelijk is voor rolstoelen, is er een tillift nodig en natuurlijk aangepaste zeilboten.
Stichting Sailability Nederland werkt met Hanza 2.3 en Hanza 303 zeilboten waarbij het zelfs mogelijk is om een zeilboot via een joystick electrisch te besturen. Zowel het roer als de zeilen kunnen dan zo bediend worden. Hierdoor kunnen ook mensen met een dwarslaesie nog zelfstandig zeilen.

Links:

Cookieinstellingen