Nieuwbouw op landgoed Mattemburgh officieel van start

Foto:

Afgelopen donderdag ging de nieuwbouw op landgoed Mattemburgh officieel van start. Het landgoed gaat voor meer dan een half jaar dicht.

De witte villa werd voor de bijzondere gelegenheid opengesteld. De ‘Weer aan het werk borrel’ markeerde de start van de nieuwbouw op Landgoed Mattemburgh. Later op de middag werd het startsein gegeven voor de bouw van een nieuwe ‘oranjerie’ op het landgoed. Het landgoed gaat voor meer dan een half jaar dicht. Bij de feestelijke bijeenkomst waren onder meer voorzitter Liesbeth van Kerkhof van de Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging, burgemeester Adriaansen (Woensdrecht) en wethouders Groffen (Woensdrecht) en Van der Velden (Bergen op Zoom) aanwezig.

Stijltuin

De huidige orangerie uit 1874, waar een restaurant in is gevestigd, is al jaren veel te klein. De kuipplanten moesten derhalve elders hun winterverblijf vinden. Naast dat dit een dure aangelegenheid is, is het jaarlijks verplaatsen in de herfst van deze prachtige boompjes ook risicovol. Sommige van deze citrussen, agaves, laurieren, granaatappels en mimosa’s zijn wel meer dan 150 jaar oud. De stijltuin wordt gerekend tot de vijf belangrijkste van ons land en het landgoed herbergt een unieke collectie kuipplanten.

Noodgebouw

Brabants Landschap heeft in het kader van ‘Behoud door Ontwikkeling’ geld geregeld voor de bouw van een nieuwe orangerie/ winterberging bij het restaurant Orangerie Mattemburgh. Ook het noodgebouw in de binnentuin daarvan zal compleet worden vervangen door nieuwbouw.

Open keuken

De familie Van Akkeren die het restaurant exploiteert zal in dit nieuwe restaurant in een openkeuken concept een pure eetbeleving gaan creëren. Daarbij zal mede gebruik worden gemaakt van zelf gekweekte kruiden, bloemen, fruit en groenten die in de vernieuwde binnentuin met kas te vinden zijn.

In samenwerking met Koen van Heeswijk Architecten, SB4 Bureau voor Historische Tuinen, Parken en Landschappen en de exploitant van Orangerie Mattemburgh wordt dit project mede mogelijk gemaakt.

Orangerie Mattemburgh

 

 

Reacties