Ook kunst uit Bergen op Zoom op de 35e groepstentoonstelling in Ravenhof

Suzana Jovanovic
Suzana Jovanovic
Foto: Jan

Vrijdagavond werd in kasteel Ravenhof in Putte/Stabroek de 35e groepstentoonstelling geopend met mee dan 60 kunstenaars.

Even na achten heette Edgard Baert, bestuurslid van Internationaal Kunstinitiatief Moretus (IKIM) de gasten welkom in de centrale hal van kasteel Ravenhof. Hij vond het geweldig dat er deelnemers waren die er vanaf de 1e keer bij waren maar was ook blij met de jonge, nieuwe deelnemers aan ‘Het Huis voor Beeldende Kunst’ in het kasteel.

De opening in de hal van het kasteel

Wendy Van Egdom, de Voorzitter Cultuurraad Stabroek, bedankte iedereen die mee geholpen had aan het tot stand komen van de expositie, de kunstenaars, de mensen die de hapjes en drankjes verzorgden maar ook de mensen die achter de schermen veel werk verzetten. Helaas kon Walter Schepers, de coördinator vanaf de allereerste keer, er wegens ziekte dit jaar niet bij zijn.

Tenslotte werd ‘Het Huis voor Beeldende Kunst’ officieel geopend door de Schepen van cultuur (in het Nederlands de wethouder) Herman Jongenelen en kon iedereen onder de slagtanden door de statige trap op naar de eerste verdieping. Zowel de eerste als de tweede verdieping van het kasteel waren in gebruik voor deze expositie.

Er was veel belangstelling voor de over twee verdiepingen verdeelde werken

De expositie

In dit artikel een kleine greep uit de werken van de meer dan zestig exposanten die op deze 35e Groepstentoonstelling hun werken aan het publiek konden tonen.

‘The Sea, how cool is that?’  en ‘Wide range corn gun’

‘The Sea, how cool is that?’  en ‘Wide range corn gun’ zijn werken van Ria Kaes, een autodidact uit Hove in België. Zij heeft met haar werken al op verschillende tentoonstellingen gestaan. Haar werken zijn geboetseerd en geassembleerd.

Ine Den Aantrekker bij haar schilderij ‘Oogsten in Myanmar’

Ine Den Aantrekker staat met drie van haar acryl schilderijen op deze expositie. het werk Oogsten in Myanmar is geïnspireerd door het bezoek dat zij aan dit land gebracht heeft.  Ine komt uit Bergen op Zoom in Nederland en dit is haar 91ste expositie !

Carpo

Lian Verhoeven uit Sint Job in’t Goor schilderde dit olieverfschilderij ‘Carpo’ (winter) als één van een serie van vier namelijk Thallo (lente), Auxo (zomer), Flacco (herfst) en Carpo (winter).

Kapitein, onder water, hobby en blote nek

Kapitein, onder water, hobby en blote nek zijn vier recyclage werken van TheoReynaerts uit Brasschaat. Eerder won Theo met zijn werk een nominatie van het publiek op de 34ste groepstentoonstelling en de 1e prijs op de 33ste groepstentoonstelling.

Foto’s op diverse materialen

Paul D’Aubioul uit Stabroek had vier foto’s meegenomen naar ‘Het Huis voor Beeldende Kunst’. ‘Station’ is een foto op hout, evenals ‘Fietsbrug’. ‘Snoep’ is een foto op canvas en ‘Trein’ is een foto op metaal.

De Brabander

Herman Coenen uit Schelle schilderde ‘De  Brabander (werkpaard)’ in olieverf. Andere werken van Herman waren ‘De koeien naar de wei en twee kinderkopjes.

‘Monoloog’ en ‘Schilderen met een glimlach’ van Suzana Jovanovic

De acryl schilderijen Monoloog’ en ‘Schilderen met een glimlach’ van Suzana hebben beide een symbolische betekenis. Niet verwonderlijk voor een kunstenaar met een filosofie opleiding.

Het schilderij ‘Monoloog’ gaat over de innerlijke monoloog. Het één zijn met jezelf zonder strijd. De bezige bij links op het schilderij staat voor de drukte en stress die de mens afleid van de innerlijke rust. De gekleurde veren staan voor zachtheid. het model is de zoon van Suzana. Zij schilderde een serie werken met haar zoon met een blinddoek voor. het gaat namelijk om het kijken met je innerlijk oog. Suzana benadrukte nog wel dat de paddestoelen niets te maken hebben met drugs gerelateerde zaken. Dat die indruk soms gewekt wordt bleek op een expositie in Amsterdam waar de eigenaar van een coffeeshop dit schilderij met ‘paddo’s’ graag wilde kopen.

Schilderen met een glimlach heeft als boodschap dat je de wereld moet schilderen met glimlach, wat staat voor positieve energie. Door de glimlach bloeien de zonnebloemen op het schilderij op. De bloen die geen glimlach krijgt, achter het meisje, verwelkt. het pad van glimmende stenen staat voor het onbekende wat we op ons levenspad tegenkomen maar op een positieve manier.

I see red

‘I see red’ is een van de vier werken van Inge van Wesenbeeck uit Stabroek op deze expositie. I see red is geschilderd in acryl, in tegenstelling tot haar andere werken die hier hangen, ’the farm- dog’,’the farm – chicken’ en ’the farm- car’ die in olieverf zijn geschilderd.

‘Kampvuur’ van Jeroen Vleugels

‘Zonder titel’ van Guy Versonnen’

Kampvuur en ‘zonder titel’ zijn twee van de tien werken vanuit schilderatelier ‘de Vluchtheuvel’ in Stabroek. Deze werken zijn gemaakt door volwassenen met een mentale beperking. In dit atelier kunnen deze mensen met een eigen stijl en aanpak en soms met wat begeleiding hun schilderijen creëren.

Wonderland

Lieve Liégeois uit Merksem schilderde ‘Wonderland’ met olieverf op een paneel. Lieve heeft beeldhouwen gestudeerd aan de academie in Merksem en schilderkunst aan de academie Brasschaat.

Martine De Clercq bij haar acryl schilderij ‘Dancing with wolves’

In 2016 won Martine De Clercq uit Brasschaat de tweede prijs van de cultuurraad op de groepstentoonstelling. Dat was met haar acryl schilderij op doek met de titel ‘Yeeha’. Martine vertelde dat zij helemaal vanuit haar gevoel schildert. Zij zet muziek aan en begint dan te schilderen zonder dat ze op dat moment al een ‘plan’ heeft.

‘Vrolijk uniek’

Vrolijk uniek is gemaakt door Christiane Dams uit Zandvliet. Het (zij?) is gemaakt in keramiek en beschilderd met acryl.

Zacharia sprak

Dit 1,2 meter brede ‘mixed medium’ werk komt van de hand van Wilfried Keustermans uit Brasschaat.

‘Offer aan de zon’

Na zijn vervroegde pensioen is Constant Huygen uit Berendrecht begonnen aan een 5 jarige opleiding meubelrestauratietechnieken, gevolgd door cursussen houtdraaien en fantasie-houtdraaien. Het resultaat van al deze opleidingen zijn prachtige objecten waarvan ‘Offer aan de zon’ er één van is. het is een houtdraai en schulpteerwerk.

Fransien Baetens bij haar beeldje ‘Pronken’

‘Pronken’ is een 41 centimeter hoog beeldje in keramiek, gemaakt door Fransien Baetens. Fransien komt uit Berendrecht waar ook haar man Francois Vannietvelt kunst maakt. Hij werkt met oud hout dat hij uit de Antwerpse haven krijgt.

De publieksprijs

In de catalogus van de tentoonstelling zat voorin een stemformulier waar alle bezoekers de twee mooiste kunstwerken konden opgeven. De winnaars worden ‘kunstwerk van de maand’ en zullen gedurende een maand geëxposeerd zullen worden in openbare gebouwen van de gemeente Stabroek.

Dit formulier kon in het café beneden in het kasteel ingeleverd worden, waarna nog van een hapje en drankje genoten kon worden.


Een hapje en een drankje

Praktische informatie over de groeptentoonstelling

Data: 28 okt. – 1 november 2017
Lokatie: Kasteel Ravenhof, Oud Broek in Putte-Stabroek
Openingstijden: telkens van 11 – 17 uur
Organisatie : Gemeentebestuur en cultuurraad Stabroek met steun van IKIM vzw
Toegang : Gratis
Info : Tel: +32(0)3 210 11 75   E-mail: [email protected]

 

Cookieinstellingen