Brandstofproef Saver: Vuilniswagens rijden 6% zuiniger

De voertuigen van afvalverwerker Saver gebruiken minder brandstof en hebben minder CO₂-uitstoot dankzij een toevoeging aan de brandstof. Dat laat Saver weten na een proef.

Gedurende een jaar testte Saver het effect van een additief op het brandstofverbruik van 31 voertuigen. Het verbruik werd vergeleken met dat van dezelfde voertuigen een jaar eerder, uiteraard zonder een additief te hebben toegevoegd. “Door toevoeging van een additief aan de brandstof werd een besparing van zo’n 6,2% gerealiseerd. Op basis van dit resultaat besloot de directie het additief uiteraard te blijven gebruiken”, meldt Saver.

Aanleiding voor de proef is de recentelijke overeenstemming tussen de EU-lidstaten en het Europees Parlement over het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen in de landbouw-, transport- en bouwsector. De uitstoot moet in 2030 gemiddeld 30 procent lager zijn dan in 2005. Voor Nederland gaat 36 procent gelden. De afspraken die ervoor moeten zorgen dat de klimaatdoelen van Parijs worden gehaald, beslaan ongeveer 60 procent van de Europese broeikasgassenuitstoot. De vermindering van brandstofverbruik levert ook een financieel voordeel op voor het bedrijf.

Reacties