Zondagmiddag werd op het Thaliaplein in Bergen op Zoom de jaarlijkse
Indië herdenking gehouden van
Stichting Payung.
Nieuwe locatie
Nadat Partycentrum Rozenoord per 1 november 2022 een nieuwe eigenaar heeft gekregen moest er voor zowel het Indië monument als voor de herdenking een nieuwe locatie worden gezocht.
De gemeente Bergen op Zoom heeft besloten dat het Indië monument een plek krijgt op het groen op het Thaliaplein, achter de Gertrudiskerk. In december 2022 is het monument dan ook verhuist van de tuin van Partycentrum Rozenoord naar het Thaliaplein.
Goede opkomst
Mochten de organisators van de herdenking zich nog zorgen gemaakt hebben of de opkomst op het Thaliaplein tegen zou vallen, dan was die zorg snel weggenomen toen er ruim voor aanvang van de herdenking al minstens zoveel mensen aanwezig waren als bij de laatste herdenking op Rozenoord. Wat dat betreft was deze herdenking bij voorbaat al een succes.
De herdenking
Raymond Beijen heette namens Stichting Payung alle aanwezigen welkom en kondigde gedurende de herdenking de sprekers en activiteiten aan.
Als eerste spreker verwelkomde de voorzitter van Stichting Payung, Henk Beijen de aanwezigen
Naast de slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands Indië herdenken we bij deze bijeenkomst ook de slachtoffers van de strijd die er na 1945 gevoerd werd. Bij deze herdenking had hij ook gemengde gevoelens omdat er nu weer een oorlog woedt, niet eens zo ver van ons vandaan.
"Hier bij het monument hebben we nu een moment van vrede maar het moet altijd vrede zijn", aldus Henk Beijen.
Ron Becking, werkzaam bij de gemeentelijke plantsoenendienst van de gemeente Bergen op Zoom gaf een toelichting over de plaatsing van het monument in het groen van het Thaliaplein. Bij het ontwerp van de groenaankleding rond het monument was de "Gordel van Smaragd" de inspiratiebron. 'Het streven was om een stukje Indië naar Nederland te halen en er is veel tijd en liefde in het ontwerp, de uitvoering en het onderhoud gestoken', vertelde Ron Becking, wiens grootouders in 1950 vanuit Indië naar Nederland waren gekomen.
In de kiosk op het plein speelde een angklung orkest het oud-indische lied 'Schoon ver van U'. Na de taptoe, gespeeld door Majoor buiten diens Paul Kelling werd er twee minuten stilte gehouden, waarna het angklung orkest het Wilhelmus speelde.
Na de kranslegging, waarbij de nieuwe burgemeester van Bergen op Zoom, mevrouw Margo Mulder de eerste krans legde hield de burgemeester een toespraak. Ze gaf aan dat deze herdenking niet alleen een herdenking is van de slachtoffers, maar ook een eerbetoon aan degene die het opnamen tegen rechteloosheid en een bijdrage aan het bewustzijn dat we geen oorlog willen.
De burgemeester noemde ook de gemengde gevoelens na het erkennen van door de Nederlandse overheid van 17 augustus 1945 als het begin van de onafhankelijkheid van Indonesië.
Nadat Jan Verswijveren het Indische Onze Vader gezongen had was de laatste toespraak voor Generaal majoor buiten dienst Frans Peter Schulte.
Als afsluiting van het formele gedeelte van de herdenking werden er honderd zonnebloemen bij het monument geplaatst waarna de genodigden naar Bagel & Beans in de Lombardenstraat liepen voor een informele afsluiting en een maaltijd.
Bagels & Beans
Bij Bagels & Beans waren er nog twee sprekers. Henk Boons vertelde over het boek dat hij geschreven had over zijn vader, 'Scheepsrampen en Jappenkampen', Rowena vertelde over haar opa en Jan Verswijveren zorgde voor de muzikale invulling.
Rond een uur of vier kon er door de aanwezigen nog genoten worden van een Indische maaltijd als afsluiting van de herdenking.
>>> Bekijk voor meer foto's de fotoserie bovenaan dit artikel <<<