Onderzoek: 35,4% van Brabantse woningen heeft energielabel A

jun 28 , 6:45 Bergen op Zoom
nofo bergenopzoom nieuwsnl 04
Goede isolatie, een duurzaam warmtesysteem en zonnepanelen op het dak: momenteel telt Noord-Brabant bijna 255.000 energiezuinige huizen met energielabel A. Dit komt neer op zo’n 35,4% van alle woningen in de provincie, zo blijkt uit onderzoek van Independer op basis van de energielabel registratie van de RVO. In Bergen op Zoom is het aandeel woningen met zo'n gunstig energielabel 32,6%.
“Elke woning die tegenwoordig wordt verkocht of verhuurd, is verplicht een energielabel te hebben. Daarbij staat A voor energieneutraal en G voor een energieslurpende woning. De huizen met energielabel A of B zijn goed geïsoleerd, er liggen zonnepanelen op het dak en hebben meestal een duurzame energiebron”, legt Joris Kerkhof, expert energie bij Independer.
Op landelijk niveau heeft momenteel 34,5% van de woningen energielabel A. In Brabant ligt dit percentage iets hoger. De provincie is hiermee iets duurzamer dan gemiddeld, al zijn er wel verschillen per gemeente.
Dit zijn de duurzaamste gemeenten van Brabant
Koploper in Noord-Brabant is Helmond, maar ook in Oosterhout en Bernheze staan veel duurzame huizen. De top 5 gemeenten met - naar verhouding - de meeste duurzame woningen is als volgt:
  1. Helmond: 43,5% van de woningen heeft energielabel A
  2. Oosterhout: 41,3% van de woningen heeft energielabel A
  3. Bernheze: 40,8% van de woningen heeft energielabel A
  4. Boekel: 40,7% van de woningen heeft energielabel A
  5. Tilburg: 39,6% van de woningen heeft energielabel A
In Cranendonck ligt het aandeel woningen met A-label juist het laagst van heel Brabant. Slechts 22,4% van de huizen heeft hier momenteel dit duurzame label. Ook in Roosendaal (24,9%) en Bergeijk (26,6%) staan naar verhouding nog weinig energiezuinige woningen.
“Het A-label heeft verschillende niveaus, van A tot en met A ++++. Hoe meer plusjes hoe energiezuiniger de woning. Een huis met energielabel A ++++ wordt ook wel een nul-op-de-meter huis genoemd. Zo’n energieneutrale woning wekt op jaarbasis net zo veel energie op als dat het verbruikt. Soms zijn deze woningen zelfs energieleverend,” legt de expert Energie van Independer uit.
In Baarle-Nassau meeste energieslurpers
Momenteel heeft 7,9% van alle woningen in Nederland energielabel F of G. In Noord-Brabant gaat het om 6% van de woningen. Dit zijn vaak wat oudere huizen met slechte isolatie en enkel glas.
In Baarle-Nassau vind je naar verhouding de meeste energieslurpende woningen: hier heeft zelfs 12,3% van de huizen energielabel F of G. Ook in Bergeijk en Alphen-Chaam ligt dit percentage hoger dan gemiddeld (beide 10,4%). In Veldhoven komt dit soort huizen het minst vaak voor, slechts 3% van de woningen heeft hier een ongunstig energielabel. 7,3 % van de woningen in Bergen op Zoom heeft een energielabel F of G.