Blauwalg ontdekt op zes plekken in Bergen op Zoom

Foto:

Waterschap Brabantse Delta heeft blauwalgengroei geconstateerd op ten minste zes locaties in de gemeente Bergen op Zoom.

Het waterschap heeft meting gedaan en daarbij was er zeker sprake van blauwalg in: Ravelijn (Pielekeswater), vijver Anton van Duinkerkenpark, Zoommeer Noordlandseweg, De Ham, Vijverberg noord en Vijverberg zuid. Op een overzichtskaart waarop de meetresultaten staan, staat bij de Schippersvliet ‘mogelijk blauwalg’. De Schippersvliet is onderdeel van de Binnenschelde aan de Bergse Plaat.

In een waarschuwingsbericht geeft de gemeente ook een oorzaak voor de groei van blauwalg: “De afgelopen dagen is het erg warm geweest waardoor het water is opgewarmd. Als er veel voedingsstoffen in het water aanwezig zijn en de temperatuur van het water hoog is kan blauwalgenbloei ontstaan.”

Blauwalg kan gezondheidsklachten veroorzaken bij mensen en dieren. “Als je in contact bent geweest met blauwalgen kun je last krijgen van jeuk of rode vlekken op je huid of in je ogen. Ook hoofdpijn en maag- en darmklachten komen voor. Ook is het af te raden om honden te laten zwemmen in het water. Als er honden toch per ongeluk het water in springen is het verstandig om ze zo snel mogelijk af te spoelen. Ook wanneer honden het water drinken kunnen er gezondheidsklachten ontstaan”, zegt de gemeente die inmiddels waarschuwingborden langs het water heeft gezet.

Meer informatie over blauwalg en de actuele interactieve kaart is te vinden op www.brabantsedelta.nl/blauwalgen

Cookieinstellingen