Meteorologische dienst Defensie draagt NAVO-taak over aan Canada

Vliegbasis Woensdrecht, 22 februari 2018 Nederland draagt meteo taak NAVO over aan Canada
Foto: Ministerie van Defensie

Donderdag 22 februari droeg Nederland zijn taak in de Joint Meteorologische Groep (JMG) over aan Canada.

De afgelopen twee jaar heeft de meteorologische dienst van Defensie taken uitgevoerd voor de snelle reactie-eenheid van de NAVO. Voor iedere oefening of inzet van de internationale reactiemacht leverde de Joint Meteorologische Groep (JMG) de afgelopen twee jaar weersverwachtingen vanuit de weerkamer op vliegbasis Woensdrecht. Donderdag droeg Nederland deze taak over aan Canada. De JMG zal Canada nog wel blijven ondersteunen voor een aantal Europese meteorologische producten.

De afgelopen twee jaar kon de NATO Response Force (NRF) rekenen op militaire meteorologische ondersteuning uit Nederland. De JMG voorzag de NRF van meer dan 3,5 miljoen producten. Die informatie is nodig om weloverwogen beslissingen te kunnen maken in (gevechts)situaties. Zo is het bijvoorbeeld voor missies belangrijk om te weten of er bijzondere weersverwachtingen zijn of dat er kans is op zandstormen. Na twee jaar Nederlandse steun is het nu de beurt aan Canada om deze belangrijke taak op zich te nemen. Omdat de dekking van Canada in Europa minder is, zal de JMG Canada voor een aantal producten blijven ondersteunen.

’’Omdat het merendeel van de verwachtingen automatisch wordt gegenereerd, is het meeste werk voorafgaand aan de NRF-taak gedaan. Vorig jaar zijn we gevraagd om ook de enhanced Forward Presence (eFP) te ondersteunen met dezelfde soort producten, maar dan toegespitst op de Baltische Staten en omgeving. Beide ondersteuningen zijn goed verlopen mede dankzij onze IT-afdeling in samenspraak met de meteorologen. Ik denk dat we terug kunnen kijken op een geslaagde operatie waarvan we veel hebben geleerd. Dit geeft aan dat een kleine organisatie als de JMG relevant is voor onze eigen Defensie maar ook voor onze bondgenoten’’, aldus luitenant-kolonel Douwe Minnema, commandant JMG.

Canada kijkt erg uit naar het overnemen van de NAVO-taak. ’’It is with great pleasure that we take on this task for the NRF’’, aldus Carmen Snyder, Director Meteorology and Oceanography. De Canadezen zijn erg te spreken over hoe de Nederlandse meteorologen hen hebben voorbereid op deze belangrijke taak. ’’I hope we do half as good as you did in mentoring the country who will follow us up.’’

De Joint Meteorologische Groep is 24/7, 365 dagen per jaar beschikbaar om alle krijgsmachtdelen te voorzien van meteorologische en space weather producten en expertise op afstand of ter plaatse. Alle defensieonderdelen zijn afhankelijk van goede weersverwachtingen bij het uitvoeren van taken en missies.

De snelle reactie-eenheid van de NAVO is snel en wereldwijd inzetbaar. Het bestaat uit land-, lucht-, zee- en speciale strijdkrachten. Het beschikt over zo’n 15.000 tot 20.000 gevechtstroepen. De eenheid moet binnen 5 dagen wereldwijd inzetbaar zijn voor een minimale duur van 30 dagen. Ook Nederland levert hiervoor jaarlijks een bijdrage.

Reacties