ZuidWestHoek College in actie voor KWF met Maarten van der Weijden

Het team
Foto: Jan

Een zwemmersteam van het ZuidWestHoek College in Ossendrecht heeft bij de Elfsteden zwemtocht meer dan elfduizend euro opgehaald voor de kankerbestrijding.

Het initiatief

Toen Francois Coppens, docent aan het ZuidWestHoek College in Ossendrecht hoorde van de Elfsteden zwemtocht, met de inzamelingsacties daar omheen, van Maarten van der Weijden wilde hij ook zijn steentje bijdragen.

Hij besloot ook mee te zwemmen in de sponsoractie, waarbij gedeelten van de tocht van Maarten van der Weijden meegezwommen konden worden. Toen hij hier op school over begon waren er al gauw meer leerkrachten enthousiast voor het idee en ook een aantal leerlingen wilden meedoen.

Initiatiefnemer Francois Coppens

Het resultaat was een team bestaande uit zes leerkrachten, twee externe begeleiders en veertien leerlingen.

Vanaf januari werd er donderdagmorgen vanaf zeven uur ’s morgens getraind in het LACO zwembad in Hoogerheide.
Na maanden trainen was het dan zover, vrijdag om zes uur ’s avonds zouden ze verzamelen bij de school om naar Friesland af te reizen om met Maarten van der Weijden mee te zwemmen.

…en toen

De bussen waren ingeladen, alles stond klaar en toen, om half vijf kwam er een appje… “het gaat niet door, het zwemwater is te ongezond”……
Maar na zoveel voorbereiding wilde het team het toch niet opgeven. Er moest gezwommen worden dus werd er naar een oplossing gezocht. Samen met Frank Roggenkamp van LACO Hoogerheide werd contact gezocht met LACo zwembaden in Friesland en met resultaat….. Bij het LACO zwembad in Appelscha kon gezwommen worden !

Helaas kon er niet met Maarten van der Weijden mee gezwommen worden maar de geplande 5,5 kilometer kon toch gezwommen worden. Zaterdag werd er door alle zwemmers van het team zes keer 500 meter gezwommen en zondag nog eens vijf keer 500 meter. De zwemmers werden hierbij aangemoedigd door zo’n vijftig ouders die ook naar Friesland afgereisd waren om het team te steunen.

Maarten van der Weijden

Behalve het zwemmen zijn de teamleden ook nog twee keer naar Maarten van der Weijden wezen kijken om hem vanaf de kant aan te moedigen. Eén keer in Balk en één keer in Hindeloopen.

Terug in Ossendrecht

Door het op dokters voorschrift uitvallen van Maarten van der Weijden ging het team zondagavond al naar huis, een dag eerder dan gepland. Maar hun prestatie mocht niet ongemerkt voorbijgaan en daarom werden ze deze woensdag gehuldigd bij de school in het bijzijn van alle leerlingen en de wethouder van sportzaken van de gemeente Woensdrecht, Hans de Waal.

De huldiging

De hele school was uitgelopen voor de huldiging

Op het sportveld naast de school was een podium neergezet waar het hele team, in de blauwe teamshirts gekleed, ontvangen werd. Voor het podium stond het veld vol met leerlingen en leerkrachten van het ZuidWestHoek College.

Op het podium werden ze eerst toegesproken door de directeur van de school, Piet Antonissen. “Je wiskunde lessen ben je over een paar jaar misschien vergeten, maar deze belevenis vergeet je nooit meer”.

Beter dan wiskundeles

Wethouder voor sportzaken, Hans de Waal prees ook het feit dat ze deze prestatie niet voor zichzelf neergezet hebben, maar voor hun medemensen, voor de KWF.
Van de wethouder kregen alle teamleden een pakje “kanjer” stroopwafels, omdat deze kanjers een leuke beloning verdienen.

Kanjers voor de kanjers

De opbrengst

Aan het einde van de huldiging werd ook het spandoek uitgerold waar het uiteindelijke opgehaald bedrag op stond, het werd uiteindelijk het forse bedrag van €11209,84 en kregen alle teamleden een bosje bloemen.

Het bedrag

Het team

Er waren vijf leerkrachten die mee gezwommen hebben, namelijk Francois Coppens, Dorien van Loenen, Peter Talboom en Nadine Dingenouts. Joost Godschalk en Harry v/d Brink zaten in het team voor de logistiek en als aanspreekpunt voor de accommodatie en catering.

De leerlingen die de vijfenhalve kilometer gezwommen hebben waren Amber Laurijssen, Sacha de Nijs, Bram Michielsen, Caitlin Vanwelsenaere, Faye Loos, Helene Hagenaars, Job Verheugt, Ylse van der Zande, Nathan van Winden, Nevhil Harren, Nikki Vermeule, Wesley de Bruin, Rianne Balogh en Roos Besters.

Van buiten de school waren Mark Mennens en Carla Talboom bij het team voor extra begeleiding.

Peter Talboom laat de bordjes “Je bent een Topper!” zien die door een
leerlinge van de school, Rianne, gemaakt zijn voor elk van de teamleden

Reacties