Amerikaanse F-35 delegatie op vliegbasis Woensdrecht

Foto: Buro Communicatie, vliegbasis Woensdrecht

Vice-Admiral Winter, de projectleider van het F-35 Programma, liet zich dinsdag bijpraten over de manier waarop de Luchtmacht en de industrie zich voorbereiden op de komst van de F-35.

Vliegbasis Woensdrecht

Op vliegbasis Woensdrecht en Business Park Aviolanda wordt vanaf 2020 onderhoud uitgevoerd aan onderdelen van het nieuwe jachtvliegtuig; waaronder de motor. Het Logistiek Centrum Woensdrecht, de onderhoudsfaciliteit op de vliegbasis, wordt eveneens de Europese centrale opslagplaats voor reserveonderdelen van de F-35. De vliegtuigcomponenten worden alleen over de weg naar Noord-Brabant vervoerd.

Vliegvelden Leeuwarden en Volkel

Er moet veel gebeuren op de vliegvelden Leeuwarden en Volkel om de Nederlandse luchtmacht klaar te maken om uiteindelijk met de F-35 te kunnen vliegen. Denk aan het trainen van gevechtspiloten en onderhoudspersoneel, het aanleggen van een goede infrastructuur, en het kunnen verwerken van de verzamelde data.

Onderhoud en opslag

Vliegbasis Woensdrecht werkt samen met partners Fokker Landing Gear, Aeronamic OneLogistics en Standard Aero aan de voorzieningen om het onderhoud te doen aan onderdelen van de F-35 vanaf 2020 in Woensdrecht. De opslag van onderdelen zal vanaf 2019 op Woensdrecht plaatsvinden.

Innovatieve ideeën

De Nederlandse industrie en kennisinstellingen pitchen vandaag eveneens hun innovatieve ideeën bij Winter. Deze ideeën kunnen op termijn bijdragen aan de inzetbaarheid van de vliegtuigen en de betaalbaarheid van het F-35 programma.

De eerste F35’s

Eind 2019 komen de eerste F-35’s over naar Nederland. Ze krijgen Vliegbasis Leeuwarden en Volkel als thuisbases. Het aantal F-35’s op Nederlandse bodem groeit dan van jaar tot jaar. De F-16 faseert geleidelijk uit.

Reacties