Kunstenares uit Putte doet mee in Project Rembrandt van de NTR

Suzana aan het werk in haar atelier
Foto: Jan

Vanaf zondag 27 januari start Project Rembrandt van de NTR op NPO1 en Suzana Jovanovic uit Putte is één van de deelnemers.

Project Rembrandt

Driehonderdvijftig jaar na het overlijden van misschien wel Nederlands beroemdste schilder, Rembrandt Harmenszoon van Rijn, start de NTR met een serie waarbij ze op zoek gaan naar dé beste amateurschilder van Nederland, in de voetsporen van Rembrandt.

Amateur kunstschilders uit heel Nederland konden zich opgeven en uiteindelijk zijn er vijftig kandidaten geselecteerd voor het project. In de eerste aflevering worden uit deze vijftig deelnemers, uiteindelijk tien kandidaten gekozen die een half jaar lang begeleid worden om zich te bekwamen in het oude ambacht van kunstschilder, in de geest van Rembrandt.

Om dit te bereiken worden ze ondersteund door ontwerper & docent Jaap Godrie en kunstenares Iris Frederix.

Na de acht afleveringen zal er uiteindelijk één winnaar overblijven, geselecteerd door een jury bestaande uit het hoofd Schilder- en Beeldhouwkunst bij het Rijksmuseum, Pieter Roelofs en kunstenares Lita Cabellut.
Het werk van de winnaar zal daarna tentoongesteld worden in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Suzana Jovanovic

De uit Servië afkomstige Suzana begon al vanaf haar tweede jaar bij haar oma aan de keukentafel met tekenen en ook gedurende haar schooltijd tekende ze bijvoorbeeld medeleerlingen en haar leraren.

Op haar twaalfde schilderde Suzana haar eerste surrealistische schilderij. Het is geïnspireerd door haar oma die door een dominante echtgenoot weinig vrijheid had.
Het schilderij beeldt een vrouw uit, die als een vogel wil uitvliegen maar door een net of hek tegengehouden wordt.

In 1997 kwam Suzana naar Nederland en tegenwoordig exposeert ze niet alleen in Nederland, België en Portugal maar ook in Norwalk in de VS en haar werk is tot vier maal toe gekozen als beste in ‘Artist of the Week’ op de Amerikaanse site ‘Art Gallery International’.

Emotie

Suzana’s schilderijen zijn niet ‘zomaar mooie plaatjes’. Door haar werk probeert Suzana de wereld een beetje beter te maken.

Haar werk wordt geïnspireerd door haar wens om met name vrouwen en kinderen te helpen. Iets wat ze in haar gewone leven doet, maar wat ook in haar werk naar buiten komt.

Een mooi voorbeeld daarvan is het schilderij “Save the Children”, een schilderij dat een aanklacht is tegen kindhuwelijken die nog steeds plaats vinden is sommige culturen.Ook schildert Suzana graag ‘sterke vrouwen’. Vrouwen die wat meegemaakt hebben en er sterker door geworden zijn.

 

En nu, deelnemer bij Project Rembrandt

Een week voor de inschrijving voor Project Rembrandt sloot, werd Suzana door een kennis opmerkzaam gemaakt op het project en, na enige twijfel of ze wel goed genoeg was, besloot ze zich op te geven.

De inspiratiebron, die bij Suzana de doorslag gaf om zich voor dit project op te geven, was haar eigen schilderij “Waiting for the right moment”.

Dit schilderij hangt in haar woonkamer en herinnert haar er aan dat momenten voorbijgaan en dat wachten op het juiste moment vaak te laat is. Elk moment is een juist moment en dit was het moment voor Suzana om zich op te geven voor het project.

Bij het opgeven voor het programma moesten er twee foto’s van schilderijen meegestuurd worden. Suzana koos daarvoor het schilderij “The Goddess of Autumn”, een van de vier schilderijen uit haar jaargetijden serie en “Save the Children”.

Vanaf 27 januari is Project Rembrandt iedere zondag om 21.20 uur te zien op NPO 1.
In de live finale uitzending, aan het einde van de serie, wordt bekend gemaakt wie de beste amateur kunstschilder is van Nederland

Suzana bij Project Rembrandt  (Foto: NTR)

Tentoonstelling in Ravenhof

In kasteel Ravenhof in Putte-Stabroek wordt in maart door Suzana en door Willy Verlent een groepstentoonstelling georganiseerd waar lokale kunstenaars hun werk exposeren. Suzana en Willy nodigen elk één andere kunstenaar uit. Suzana toont hier onder andere het nieuwe schilderij waar ze momenteel aan werkt (op de eerste foto bij dit artikel).

Links

Reacties