Feest in de regen in Ostrecht want de Bronzen Os is terug

Foto: Jan

Ostrecht heeft sinds zondagmiddag weer de Bronzen Os op de sokkel op de Markt staan, precies op tijd voor het carnaval.

In augustus werd tot verontwaardiging van heel Ossendrecht de Bronzen Os van zijn sokkel gestolen. In eerste instantie dacht men nog dat het misschien een grap van de één of ander was maar helaas, dit bleek niet het geval. De os bleef weg. Natuurlijk moest er voor het carnaval weer een os komen en zondagmiddag was het zo ver, de os ging onthuld worden.

De os staat in de stromende regen, onder plastic te wachten op onthulling

De wachtende pers en belangstellende waren erg blij met de kiosk op de Markt waar iedereen gezellig stond te schuilen tot het grote moment daar was.

Schuilen voor de regen

Zondagmiddag even voor drieën klonk er muziek vanaf het Hondseind. In de verte kwamen d’Ossekoppe aan marcheren, met Nar Luukske voorop, gevolgd door de kapel, Prins Zjim I en wethouder Jeffrey van Agtmaal. Ondanks de regen was het feest er werd er, terwijl de kapel voor de nu nog afgedekte os stond te spelen, onder de paraplu’s de polonaise gedans.

Polonaise met paraplu’s

Prins Zjim I beklom met wethouder Van Agtmaal het stoepje rond de os en vroeg Toon Rijkers naar voren, de beeldhouwer die de nieuwe Bronzen Os gemaakt heeft.Als dank voor het mooie kunstwerk dat nu weer op de Markt stond kreeg hij een fles echt  ‘Ostrechts Kruijebitterke’ waarna Van Agtmaal de microfoon kreeg.

Van Agtmaal vertelde dat, nadat de Bronzen Os gestolen was, Paul Jaspers en Frans Hendrickx een betonnen os hadden geregeld, daarvoor werden ze ook nu bedankt. het was beter als niets maar het was niet ‘de’ os. Nadat de betonnen os er een tijd gestaan had, vonden de leden van carnavalsvereniging d’Ossekoppe dat er toch weer een echte  Bronzen Os moest komen en hebben hiervoor bij de gemeente aangeklopt. De gemeenteraad was bereid om tienduizend euro bij te dragen en dankzij een gezamenlijke inspanning staat er nu weer een echte Bronzen Ostrechtse Os op de Markt.

De onthulling

En toen was het moment aangebroken waar iedereen op gewacht had, de os moest onthuld worden. Gezamenlijk trokken Prins Zjim I en Van Agtmaal de Ossekoppe vlag van het beeld en was de Ostrechtse  Bronzen Os officieel onthuld.

…en toen stond er weer een Bronzen Os op de Markt

Natuurlijk moest Nar Luukske even ‘proefzitten’ op de os en tot ieders opluchting was hij tevreden. De os zat weer goed, als vanouds.

Zaterdag 2 maart

Om 13:30 uur verzamelen op de Markt bij de Bronzen Os voor de 1e intocht van Prins Zjim I.

 

Reacties