Nieuwe brandweerkazerne en gemeentewerf Hoogerheide geopend

Foto: Jan Krijtenburg

Vrijdagmiddag werd het nieuwe onderkomen voor brandweer, gemeentewerf en ambulancepost aan de Doelstraat in Hoogerheide feestelijk geopend.

Het nieuwe onderkomen werd, door het onthullen van een plaquette aan de gevel, geopend door Burgemeester Steven Adriaansen en de wethouders Hans de Waal en Jeffrey van Agtmaal van Woensdrecht.

Om half vier, terwijl alle genodigden op de parkeerplaats stonden, kwamen er vanaf de Bunkerbaan drie auto’s met zwaailichten en sirene aan rijden, een brandweerwagen, een ambulance en een auto van de buitendienst van de gemeente. In de auto’s zaten de burgemeester, twee wethouders en de commandant van de brandweer.

De brandweer commandant, de burgemeester en wethouders arriveerden in stijl

De brandweerwagens waren buiten geparkeerd zodat iedereen in de garage van de brandweer ontvangen kon worden. De zaal was versierd met rode, gele en groene ballonnen. Rood voor de brandweerkazerne, geel voor de ambulancepost en groen voor de gemeentewerf.

Burgemeester Steven Adriaansen van Woensdrecht, brandweercommandant Berrie de Groot en Caspar van den Brandt, manager bij de ambulancedienst,vertelden wat over de totstandkoming van het huidige onderkomen.

Op 7 juni 1958 werd de eerste steen voor dit gebouw gelegd. Oorspronkelijk was het bedoeld als opslagloods voor NV Zuidergraanhandel.

Eerste steenlegging op 7 juni 1958

Na verloop van tijd werd de zaadhandel minder en werd het pand verkocht aan Jack Hermans die er een van de eerste ‘Prijzenslag’ weilandsupermarkten opende (de wijk de Heiakkers bestond nog niet). De laatste jaren was het pand in gebruik als Albert Heijn supermarkt, tot er een nieuw pand voor de Albert Heijn in gebruik genomen werd aan de Haviksberg, meer in het centrum van Hoogerheide.

De oude brandweerkazerne, ambulancepost en gemeentewerf moesten verdwijnen, om plaats te maken in het centrum voor de nieuwe Albert Heijn, de Aldi en een parkeerplaats. Gedurende de renovatie van het huidige pand werden brandweer en ambulance ondergebracht in een loods bij de firma Oerlemans, aan de overkant van de Doelstraat. De gemeentewerf verhuisde tijdelijk naar Ossendrecht.

Burgemeester Steven Adriaansen, brandweercommandant Berrie de Groot en Caspar van den Brandt

Een belangrijke reden voor de keuze van de huidige locatie was de bereikbaarheid. Voor de buitendienst is het belangrijk om op een goed bereikbare plaats te zitten, maar voor de brandweer en ambulancedienst is het van levensbelang om een korte aanrijtijd te hebben. Door de gunstige ligging aan de uitvalswegen is zelfs het assisteren in Zeeland of Bergen op Zoom snel te doen.

Door het hergebruik van het huidige pand werd voor de gemeente een derde op kosten bespaard die voor het bouwen van een geheel nieuw pand gemaakt zouden moeten worden. Bovendien isn het pand klaar voor de montage van zonnepanelen en is het voorzien van een eigen hemelwater berging. De burgemeester prees met name alle mensen die bij de renovatie betrokken waren, die er voor gezorgd had dat het pand op tijd opgeleverd kon worden.

De officiële openingshandeling was het onthullen van een plaquette aan de gevel door Burgemeester Steven Adriaansen en de wethouders Hans de Waal en Jeffrey van Agtmaal, waarna er de mogelijkheid was om een rondleiding door het gebouw te krijgen.

De plaquette aan de voorgevel van het gebouw is onthuld

De brandweer

Teamleider Michiel Nieuwenhuize leidde de bezichtiging van de brandweerkazerne

In de nieuwe brandweerkazerne is nu ook een aparte kleedkamer met douches voor brandweervrouwen. Nu nog maar één maar er is ruimte voor meer. Doordat er nu een aparte kleedruimte is en er niet meer in de garage omgekleed hoeft te worden kan alles ook schoner blijven en hoeven de brandweermensen zich ook niet in de rook van warmdraaiende brandweer voertuigen om te kleden.

De kleedkamer van de brandweer

Twee kleine toekomstige brandweermensen komen de kazerne vast inspecteren 😉

De ambulancepost

met het ingebruik nemen van de nieuwe locatie, staat de ambulance voortaan binnen in de hal van de gemeentewerf geparkeerd. Dat is een groot voordeel omdat sommige medicijnen en apparatuur in de ambulance gevoelig zijn voor hoge of lage temperaturen. Doordat de ambulance nu binnen staat en niet meer in felle zon of in de sneeuw, is er een constantere temperatuur.

Apparatuur en medicijnen in de ambulance

De ambulancepost is dagelijks van acht uur ’s morgens tot elf uur ’s avonds bemand. In het nieuwe onderkomen is voor de ambulance bemanning (M/V) ook een comfortabele wachtruimte ingericht.

De wachtruimte voor het ambulance personeel

De gemeentewerf

Naast het gebouw is een ruime parkeerplaats. De deuren en ramen van het brandweergedeelte zijn rood omlijst, die van de buitendienst zijn groen omlijst.

Zijgevel en parkeerplaats

Wanneer de herinrichting van de Scheldeweg klaar is zullen de voertuigen van de buitendienst de uitgang aan de achterkant van het pand gebruiken en van een eigen afrit naar de Scheldweg gebruik maken.

De uitgang van de buitendienst

Het buitenterrein. Hier oefent de brandweer ook

Omdat de brandweer aan de achterkant van het gebouw een oefenplaats heeft, is er om overlast te voorkomen een circa drie meter hoge aarden wal tussen de oefenplaats en de aanliggende woningen gemaakt. Om de rest van het terrein is een twee meter hoge wal aangebracht.

De ‘geluidswal’

In de loods van de buitendienst

het kantoorgedeelte van het pand is van een zolder voorzien. Hier bevinden zich een aantal opslagruimtes voor de buitendienst en een opslagzolder voor Jeugdland en de Ossendrechtse vakantiespelen.

Vrijwilligers van jeugdland en de Ossendrechtse vakantiespelen inspecteren hun nieuwe opslagruimte

Na afloop van de rondleiding was er nog gelegenheid om nog wat na te praten over het nieuwe onderkomen, onder het genot van een drankje.

Nog even napraten

Reacties