Josepha uit Putte brengt hulp zelf naar Indonesië

v.l.n.r.: André, Josepha, Al en Marina
Foto: Jan Krijtenburg

Krantjes- en folderbezorgster Josepha uit Putte brengt de ‘kerstfooi’ die ze het afgelopen kerst en oud en nieuw kreeg voor het bezorgen van krantjes en folders voor 100% naar de hulpverleners in Indonesië.

In december 2018 schreven we op Woensdrecht.nieuws.nl over de actie van krantjes- en folderbezorgster Josepha Jaspers uit Putte

Rond kerst en oudjaar is het de gewoonte dat de bezorgers aanbellen bij de adressen waar ze bezorgen en een fooi krijgen. Nu was Josepha, via haar partner, André Wiltschut, in aanraking gekomen met de hulpverlening in Indonesië. Dit land heeft de afgelopen tijd met veel rampen te maken gehad en daarom besloot ze om 100% van haar ‘kerstfooi’ te doneren voor de hulpverlening in de rampgebieden.

Om zo veel mogelijk steun voor de hulpverlening te kunnen geven deed Josepha bij het  pakket folders en krantjes een extra folder met een uitleg over dit goede doel en dankzij publiciteit hier en in diverse kranten konden ook mensen die niet in de bezorgwijk van Josepha wonen, bijdragen door een gift voor dit doel over te maken naar Josepha.

Het resultaat was zo’n achthonderd euro die voor 100% besteed zal worden aan de hulpverlening.

Rotary in Indonesië

In september dit jaar gaat Josepha, met haar partner Andre Wiltschut, naar Indonesië om het opgehaalde geld naar de hulporganisatie die haar zwager, Al Purwa, leidt.

Al Purwa (links op de foto) is Nederlands Consul ter plaatse en, via de lokale Rotary club, coördinator van de verschillende hulpdiensten voor Rotary district 3420, die na ramp op Bali of op een van de omliggende eilanden vaak als eerste hulp bieden.

Deze hulp, zoals na de laatste grote aardbeving in Lombok, is in de vorm van watervoorziening, sanitair, medische hulp en noodonderkomens voor de getroffen bewoners. Een en ander wordt betaald door donaties van onder andere Rotary clubs in Indonesië en hun relaties en Rotary en anderen donateurs uit landen als Maleisië, Brunei, Japan, Korea, Thailand, Australia en Nederland.

 

De ravage na de aardbeving

De afgelopen tijd zijn via de Rotary club onder andere  134 units voor noodhuisvesting geïnstalleerd voor families die dakloos zijn geworden, zijn er sanitaire units geplaatst en water en elektriciteit geregeld in Sigi Biromaru. Ook wordt er gewerkt om scholen te herbouwen.

Naast de materiële hulp is er ook een speciaal traumateam om de kinderen te begeleiden die vaak afschuwelijke dingen hebben meegemaakt.

Noodhuisvesting op Lombok

Drinkwatervoorziening en schoon sanitair is van levensbelang

Al Purwa, de coördinator voor de hulpverlening, benadrukte dat alle hulp door vrijwilligers gedaan wordt en dat 100% van het beschikbare geld besteed wordt aan de hulpverlening en dat er niets ‘aan de strijkstok blijft hangen’.

Josepha en André naar Indonesië

In september vertrekken Josepha en haar partner André (op eigen kosten) naar Indonesië om het geld te overhandigen en om te kijken wat er zoal gedaan wordt. Het is de bedoeling van Josepha en André om ook in de toekomst deze hulpverlening te blijven steunen. Josepha kijkt enorm uit naar de reis maar André waarschuwde wel dat ze eigenlijk geen idee heeft wat haar te wachten staat.

Indonesië en met name Bali beschikt over een fascinerende natuurschoon maar je ervaart er ook nadrukkelijk de andere kant, de verwoestende kant van natuurgeweld. Het land is in de afgelopen jaren en ook recent in de afgelopen maanden vele malen geconfronteerd met angstaanjagende en verwoestende situaties waarbij delen van de bevolking stierven, moesten vluchten, hun huis en haard kwijt waren en machteloos achter bleven. Indrukwekkende beelden waarmee Al Purwa straks Josepha en André mee zal confronteren.

Al Purwa aan het werk in het rampgebied

Anderzijds zullen zij ook zien dat er daadwerkelijk hulp is verleend en dat je met relatief kleine bedragen tot daadwerkelijk mensen tot hulp kunt zijn. Medicatie, water, tenten, kooktoestellen, keukenapparatuur, kliko’s voor het afval, kleding en voedsel, het is een kleine greep van de hulp die Purwa met zijn team heeft gerealiseerd. En juist daaraan wil Josepha ook haar steentje bijdragen.

na de aardbeving……

Rampen in Indonesië

Indonesië is de afgelopen tijd door veel natuurgeweld getroffen. Na de enorme tsunami op tweede kerstdag in 2004 waarbij honderdduizenden mensen omkwamen in Indonesié werd java in 2006 weer getroffen door een tsunami met duizenden doden en een enorme schade tot gevolg, was er in 2009 een zware aardbeving in Padang en was er in 2010 ook een aardbeving en tsunami met veel schade en slachtoffers.

Vorig jaar waren er duizenden doden naar de tsunami Sulawesi, en een aardbeving in Bali, waar ook vele Nederlandse toeristen mee getroffen werden. Een treffend commentaar van één de geëvacueerde Nederlandse toeristen was, “wij gaan gewoon weer met het vliegtuig naar het veilige Nederland maar de mensen hier zitten met de puinhopen”.

Ook dit jaar was het niet rustig. Zo was er onlangs een vulkaan uitbarsting van de vulkaan Agung, die nog steeds niet is uitgewoed, zodat duizenden mensen nog niet terug naar hun huis, vee en landerijen kunnen.

Kliniek op Lombok

Het in Nederland door Josepha opgehaald geld zal besteed worden aan de bouw van een medische hulppost/kliniek door Rotary, in Lombok Utara. Deze kliniek zal de eerstelijns medische hulp gaan verzorgen in de regio. Voor deze kliniek is nog circa € 45000 nodig.

De start van de bouw van de kliniek

Bouwtekening van de kliniek

De toekomst

Doordat de lijnen kort zijn omdat Josepha en André door Al Purwa en zijn vrouw Marina direct op de hoogte worden gehouden van de rampen maar zeker ook van de geboden hulp willen Josepha en André het werk van Al Purwa en de Rotary blijven ondersteunen.

Mensen die dit ook graag willen steunen kunnen dit doen door geld over te maken naar bankrekening NL 73 RABO 0140 5106 13 t.n.v. J.E.R. Jaspers onder vermelding “Hulpactie Indonesië” (Materiële hulp in de vorm van kleding en dergelijke, hoe goed bedoeld ook, is niet gewenst omdat het erg omslachtig en duur is om het ter plaatse te krijgen).

Reacties