‘De Volksabdij Bruist’ in Ossendrecht voor herhaling vatbaar

De organisatoren, Kristian de Wee en Kelvin en Jeanette van Til
Foto: Jan Krijtenburg

Zondag werd voor het eerst het Bourgondische evenement ‘De Volksabdij bruist’ georganiseerd en het was meteen een succes.

Het evenement, met een heel aantal foodtrucks, fietswedstrijden tegen de klok, live muziek en andere activiteiten is een idee van Kelvin van Til, assistent-restaurantmanager van De Blauwe Pauw en chefkok Kristian de Wee.

Toen ze vanuit het raam van hun kantoor de mooie ruimte voor De Blauwe Pauw zagen vroeg dat om een evenement en in de gemeente Woensdrecht was nog geen foodtruck evenement gehouden dus dat moest het worden.

Uiteindelijk waren er zo’n dertig mensen aan het werk (inclusief de standhouders)  om er een mooi evenement van te maken en gezien de reacties van de bezoekers is dat uitstekend gelukt. De organisatoren schatten dat zo’n tweeduizend mensen de Volksabdij hebben bezocht deze zondag.

Veel bezoekers waren met de fiets gekomen en wie nog niet genoeg gefietst had kon meedoen aan een sportief wedstrijdje op de trainingsfietsen die voor De Blauwe pauw opgesteld stonden. Ook worden er mountainbikeclinics verzorgd door RSC De Zuidwesthoek en het Zuidwesthoek College.

Naast de speeltuin die altijd al voor bezoekende kinderen beschikbaar is stond er nu ook een ‘cars’ springkasteel en konden kinderen zich laten schminken.

De hoofdzaak van het evenement was de foodtrucks en de meeste stonden rondom het pleintje voor De Blauwe pauw, dat volgezet was met bankjes waar de gekochte etenswaren opgegeten en gedronken konden worden. Om te betalen werden er muntjes verkocht bij een kraampje op het plein naast de foodtrucks.

Behalve de foodtrucks stonden er ook stands van diverse organisaties zoals BNI en luchtvaart museum Wings over Woensdrecht

 

Wings over Woensdrecht

het luchtvaart museum Wings over Woensdrecht is pal naast De Blauwe pauw gevestigd en niet alleen was het museum geopend maar ze waren ook met een stand vertegenwoordigd op dit evenement.

Bij de stand konden leuke sleutelhangers, boeken, DVD’s en allerlei hebbedingetjes over de luchtvaart gekocht worden en natuurlijk werd er informatie over het museum gegeven.

Het museum heeft voor jong en oud wat te beleven. Ouderen komen nostalgisch naar de museum stukken kijken. Veel mensen die wat met de luchtvaart gehad hebben, en dat zijn er nogal wat in de regio rondom vliegbasis Woensdrecht, maar ook mensen uit het hele land die gewoon geïnteresseerd zijn in de luchtvaart.

Voor jongeren zijn de video’s die in de filmzaal vertoond worden interessant maar het mooiste is natuurlijk als je een echte vliegeniers overall compleet met helm maag aantrekken………..

Het initiatief voor het museum is genomen door voormalige medewerkers van Fokker en van vrijwilligers op de vliegbasis. De collectie omvat het erfgoed van de gezamenlijke luchtvaartactiviteiten van de bedrijven die op ‘Aviolanda’ gevestigd zijn en waren, en van de vliegbasis Woensdrecht. Om het museum mogelijk te maken is met hulp van de gemeente Woensdrecht de stichting Stichting Luchtvaart Erfgoed opgericht.

De collectie bestaat voor een groot gedeelte uit objecten die geschonken zijn door oud Fokker- en Luchtmacht medewerkers en zaken die ‘gered’ zijn uit de archieven en opslag van de vliegbasis. In de collectie onder andere zeldzame foto’s, documenten en objecten van het nationale demonstratieteam ‘Whisky Four’ van de Koninklijke Luchtmacht.

De nieuwste aanwinst van de collectie is het faxapparaat uit het vorige regeringsvliegtuig, dat nu vervangen is door het nieuwe toestel dat 6 juli op vliegbasis Woensdrecht te bezichtigen was.

Praktische informatie over het museum

Lokatie: Naast restaurant De Blauwe Pauw, Onze Lieve Vrouwe Ter Duinenlaan 199 in Ossendrecht
Openingstijden: Woensdags en zondags van 13:00 tot 16:00 uur
Toegang: € 4,- (inclusief een kop koffie bij de Blauwe Pauw)
Website: www.wings-over-woensdrecht.nl

Het museum draait geheel op vrijwilligers. De openingstijden zijn nu nog woensdags en zondags van 13:00 tot 16:00 uur maar het museum is op zoek naar voldoende vrijwilligers om ook op andere dagen open te kunnen zijn. Belangstellenden kunnen zich via de website van het museum aanmelden.

De EHBO caravan

EHBO vereniging Ossendrecht is een zeer actieve vereniging en door hun professionele aanpak en enthousiaste leden worden ze ook voor evenementen buiten Ossendrecht gevraagd. Zo vertelde voorzitter Ronald Averdieck dat EHBO vereniging Ossendrecht de EHBO bij het wielerevenement De Draai van de Kaai in Roosendaal gaat verzorgen.

Overal zijn ze herkenbaar aan hun professioneel ingericht EHBO caravan. Sinds de GP Adrie van der Poel dit jaar zelfs een nieuwe en iets grotere caravan.

De caravan is van binnen aangepast als EHBO caravan door de toilet/doucheruimte te verbouwen tot berging voor de brancard en andere zaken en het tweepersoons bed tot behandelkamer met een hygiënisch ‘behandelbed’ en ruimte voor verbandmiddelen en dergelijke.

Met een klimaatregeling, een luifel en zo nodig een voortent kan de EHBO vereniging bij elk weer bij evenementen de eerste hulp bij ongelukken verzorgen en met een portofoon met een antenne op het dak van de caravan kan contact gehouden worden met EHBO’ers ‘in het veld’.

Info over EHBO vereniging Ossendrecht: www.ehbo-ossendrecht.nl

De natuur.

Een ijzersterk voordeel van De Volksabdij, ook als er geen evenement is, is natuurlijk de prachtige natuur rondom het terrein. De Volksabdij is één van de Natuurpoorten van de Brabantse Wal. Direct vanaf het terras van De Blauwe Pauw kunnen prachtige wandelingen gemaakt worden door de omringende bossen.

Herhaling

De organisatoren van het evenement waren tevreden over de opkomst, ondanks het niet al te zonnige weer, en zijn zeker van plan om van De Volksabdij Bruist een jaarlijks terugkerend evenement te maken.

Website van de Volksabdij: www.devolksabdij.nl/nl

Reacties