Kunst uit Putte in het Rijksmuseum

Suzana bij een van haar schilderijen
Foto: Dorona Lenior

Van 15 juli tot en met 15 september 2019 hangen in het Rijksmuseum twee schilderijen van de Putse kunstenares Suzana Jovanovic.

Lang Leve Rembrandt

Op 15 juli, de geboortedag van Nederlands beroemdste schilder, opende in het Rijksmuseum de tentoonstelling ‘Lang Leve Rembrandt’. in deze tentoonstelling, in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum, hangen bijna zeshonderd kunstwerken van kunstenaars van over de hele wereld, werken die door een jury geselecteerd zijn uit ruim achtduizend inzendingen.

Enkele van de in salonstijl opgehangen kunstwerken  (Foto door Suzana Jovanovic)

Alle kunstwerken hebben een link met Rembrandt, zoals werken die geïnspireerd zijn op de Nachtwacht of portretten die in de kenmerkende stijl van de grote meester geschilderd zijn.

Project Rembrandt

Een bijzondere plaats was ingeruimd voor de finalisten van Project Rembrandt. Waar elke kunstenaar één werk mocht inleveren, mochten de finalisten van Project Rembrandt elk twee werken in het Rijksmuseum tentoonstellen.

Eén van de vier finalisten van het programma is Suzana Jovanovic uit Putte en van haar hangt er het grote finalewerk uit Project Rembrandt. De titel van dit werk is ‘De Enige Zekerheid Is Onzekerheid’ (exposite nr 134) en, ook uit het televisie programma, hangt er Suzana’s versie van het zelfportret van Rembrandt met de titel ‘De apostel Paulus’ (expositie nr 199).

Suzana’s versie van de apostel Paulus   (foto door Marian van “Kaders & Kunst”)

Hulp van een vreemde

Suzana haar schilderijen hingen op de expositie bij Ma Vie home & lifestyle toen ze te horen kreeg dat ze in het Rijksmuseum mocht exposeren. Ze moest alleen zelf zorgen dat de schilderijen bij het Rijksmuseum kwamen. Zonder auto, en zelfs zonder rijbewijs is dat, met een schilderij van twee meter bij ruim anderhalve meter, een groot probleem.

Ten einde raad plaatste Suzana een urgente oproep op haar Facebookpagina waarop  Marion van Berkum helemaal uit Aalsmeer gekomen is om Suzana met haar schilderijen naar het Rijksmuseum te brengen.

Ontmoeting

Het is voor een kunstenaar natuurlijk een hele eer om in het Rijksmuseum te mogen exposeren maar voor Suzana werd het nog extra bijzonder door een ontmoeting met de beroemde en door haar enorm bewonderde  Groningse kunstenaar Henk Helmantel. Een kunstschilder die vooral stillevens en interieurs van middeleeuwse kerken en kloosters schildert. Het was voor Suzana heel bijzonder om deze vriendelijk man niet alleen te ontmoeten maar ook nog te horen te krijgen dat hij haar werk ook bewonderde.

Henk Helmantel en Suzana (foto door Willy Verlent)

Het (kunst)gaat door

Nu haar werken in het Rijksmuseum hangen, is Suzana al weer druk bezig met werk voor een volgende expositie, iets dichter bij huis. Elk jaar wordt in Kasteel Ravenhof in Putte/Stabroek een groepstentoonstelling gehouden met soms wel zestig of zeventig kunstenaars, veelal uit de regio. Dit jaar wordt de tentoonstelling gehouden van 1 tot en met 3 november.

Al een aantal jaren doet Suzana ook mee bij deze tentoonstelling. Op de 35e groepstentoonstelling in 2017 won haar werk “Doe een wens” zelfs de publieksprijs. Ook dit jaar heeft Suzana weer een bijzonder schilderij voor deze tentoonstelling.

Suzana werkt al weer aan een schilderij voor de groepstentoonstelling in Ravenhof

Praktische informatie

Tentoonstelling ‘Lang Leve Rembrandt’
Datum: Van 15 juli tot en met 15 september 2019
Locatie: Rijksmuseum, Museumstraat 1, Amsterdam
Openingstijden: elke dag van 9:00 tot 17:00 uur

Links

Reacties