Mountainbiken met jonge mantelzorgers

Foto: Jan Krijtenburg

Zaterdagmiddag hield het Steunpunt Mantelzorg Brabantse Wal een mountainbike middag voor jonge mantelzorgers uit Woensdrecht, Bergen op Zoom en Steenbergen.

Jonge mantelzorgers

Het is deze week de Week van de Jonge Mantelzorger. Het Steunpunt Mantelzorg Brabantse Wal heeft daarom in deze week extra aandacht voor de jonge mantelzorgers op de Brabantse Wal. Volgens de statistieken zitten in elke schoolklas wel drie kinderen die al dan niet bewust jonge mantelzorger zijn. Een grote groep kinderen die geen onbezorgde jeugd hebben.

Er bestaan veel misverstanden over het begrip mantelzorg. het is een misverstand om te denken dat mantelzorgers alleen het werk van de thuiszorg doen, zoals helpen schoenen aantrekken, medicijnen helpen nemen en boodschappen doen maar het is ook de constante zorgen, het niet zomaar even ergens heen kunnen en altijd rekening moeten houden met.

Daarom wil het Steunpunt deze groep jongeren af en toe een momentje voor zichzelf gunnen waar ze zich op een leuke manier, samen met lotgenoten, kunnen ontspannen.

Momentje ontspanning

Nadat woensdagmiddag de mantelzorgertjes in de basisschoolleeftijd samen taarten hadden versierd kwamen zaterdagmiddag zo’n vijftien jonge mantelzorgers in de middelbare school leeftijd naar het Zuidwesthoek college waar ze meededen met de mountainbike middag die het Steunpunt Mantelzorg Brabantse Wal georganiseerd had.

Lenny Winkel van het Steunpunt Mantelzorg Brabantse Wal vertelde dat ze eigenlijk meer jongeren verwacht had maar vermoedde dat ze door de overgangstoetsen en examen perikelen in deze toch al moeilijke schoolperiode door de corona, er niet aan toe kwamen.

De vijftien deelnemers die wel gekomen waren genoten er zichtbaar van en vertelden ook dat dit voor hen echt een momentje van ontspanning was. Even zich niet druk te hoeven maken over de zorg voor hun moeder, broertje of ander familielid.

Professioneel

Voor deze mountainbike middag had het Steunpunt professionele hulp ingeroepen van buurtsportcoach Suzanne Brouwers van het BWI en haar stagiair Max Goris. Samen begeleiden ze de jongeren deze middag. Voor de deelnemers die zelf geen mountainbike hadden, stonden fietsen van het Zuidwesthoek college klaar.

Het programma

De middag begon met een stukje wennen aan de fiets om de mogelijkheden en onmogelijkheden ervan te leren kennen. Voor degene die nog nooit gemountainbiket hadden was het ook een stukje leren hoe het mountainbiken in z’n werk gaat. Op het grasveld naast het Zuidwesthoek college werd geoefend met een slalom parcours en een spel met ballen oppakken van een pylon en in een emmer zien te mikken.

Nadat iedereen lekker warm gedraaid was en een beetje vertrouwd met de mountainbike, stond er een mountainbiketocht door de omgeving op het programma. De groep die al wat meer ervaring had met mountainbiken ging samen met Max op stap en de beginnende mountenbikers reden hun rit onder begeleiding van Suzanna.

Andere activiteiten

Het Steunpunt Mantelzorg Brabantse Wal uit Woensdrecht vertelde dat het steunpunt probeert om elke twee maanden een activiteit voor jonge mantelzorgers te organiseren, de ene keer voor de jonge groep en de andere keer voor de oudere groep en soms voor beide groepen samen. Zo is het de bedoeling om op 10 juli voor de jongere groep een ‘outdoor’ activiteit bij Akkermans te houden en voor de oudere groep is er een foto workshop waar met de eigen smartphone gefotografeerd zal worden.

Op 25 september is er een zeildag georganiseerd met de hulp van de zeeverkenner groep Karel Doorman uit Bergen op Zoom. Voorwaarde is hier wel dat kinderen minstens tien jaar oud zijn en goed moeten kunnen zwemmen. Later in het jaar, waarschijnlijk in oktober, staat er nog een lasergame middag op het programma.

Gratis

De voor de jonge mantelzorgers door het Steunpunt Mantelzorg georganiseerde activiteiten zijn uiteraard gratis voor de deelnemers.
Mocht het soms moeilijk zijn op op de locatie van de activiteit te komen dan is er in overleg met het Steunpunt Mantelzorg bijna altijd wel een oplossing te regelen.

Contact

Het Steunpunt mantelzorg Brabantse Wal is bereikbaar via telefoonnummer 0164 672049 en via e-mail: [email protected] en op www.mantelzorgbrabantsewal.nl staat veel informatie over en voor jonge mantelzorgers.

 

 

 

Reacties