Vrijwilligers redden reekalfjes, fazanten, eendjes,en hazen

Foto: Leo den Heijer

Zo’n honderd vrijwilligers hebben maandagmorgen, voor het gras gemaaid zou worden, jonge dieren uit het hoge gras gered.

Elk jaar sterven er weer jonge dieren zoals reekalfjes, jonge fazanten en haasjes. Deze dieren, die zich, als ze zich bedreigt voelen, in het hoge gras verstoppen, worden dan door de messen van de maaimachines vermorzeld. Met circa honderd vrijwilligers heeft ‘Het Brabants Landschap’ nu in iedere geval een aantal dieren kunnen redden van zo’n gruwelijke dood.

Omdat de dieren uit de weilanden gered moeten zijn voor de boeren beginnen met maaien moesten de vrijwilligers vroeg opstaan want om zes uur ’s morgens begon de actie.

De vrijwilligers lopen op vaste afstanden van elkaar in een lange lijn over het veld zodat ze het hele veld grondig kunnen doorzoeken.Dat het niet voor niks was blijkt wel uit de resultaten van een ochtend zoeken. Er zijn vijf reekalfjes, een nest eendjes, jonge fazanten die nog niet goed konden vliegen en een aantal jonge haasjes gered en aan de rand van het bos gezet. Ook zagen een aantal vrijwilligers een vos het weiland af vluchten.

Met de vrijwilligers op één rij werd het veld doorzocht

Veel hulp

De boswachter vertelde dat er gewoonlijk zo’n man of dertig komt helpen en hij was dan ook erg blij met de grote opkomst deze keer. De vrijwilligers kwamen vanuit de hele wijde omgeving. Vanuit Putte, Ossendrecht, Woensdrecht en halsteren, maar ook uit Eindhoven en Breda.

Brabants Landschap gebiedsbeheerder Erik de Jonge sprak de vrijwilligers toe en verdeelde de mensen in drie groepen; de eerste vijftien auto’s gingen verderop een perceel doen en de andere twee groepen kregen percelen vlakbij om te doen.

Boswachter Erik de Jonge sprak de vrijwilligers toe

In overleg met gemeente en politie mocht er gelukkig een uitzondering gemaakt worden op de coronaregels omdat het zo belangrijk is om deze dieren van het weiland te halen voor er gemaaid gaat worden.

Drone met warmtecamera

Rudy Muller uit Huijbergen was, met zijn Drone met warmtecamera ook van de partij en op zijn aanwijzingen konden reekalfjes die zich te goed verstopt hadden om normaal gevonden te worden, toch gered worden. Zelf muizen die in het gras liepen waren met de warmtecamera te zien.

Tactiek

Terwijl een groep een bepaald perceel doorzocht werd, bemande een kleine groep de “dam” tussen de percelen waar dieren eventueel een eerder doorzocht gebied op konden vluchten. Ze konden vanaf die plek een reebok en hinde, een vos en een fazantenhen zien vluchten.

Het vervolg

Terwijl de boeren de onderzochte wiellanden konden maaien, werden er met een veel kleinere groep nog een paar minder grote percelen onderzocht.

Foto’s en informatie: Leo den Heijer

Het ‘zoekgebied’

Reacties