Gezondheidsklachten door te kort aan toiletten

Foto:

HogeNood en Maag Lever Darm Stichting stellen: “In provincie Noord-Brabant delen ruim 14749 inwoners één toilet”.

Onderzoek van HogeNood

Gemeente Landerd is de toiletvriendelijkste gemeente van de provincie Noord-Brabant, gevolgd door gemeente Vught en Roosendaal die een gezamenlijke tweede positie delen. In de koploper gemeente delen 1054 inwoners gezamenlijk een openbaar toilet. Dat tegenover 5502 inwoners van gemeente Mill en Sint Hubert, een van de minst toiletvriendelijke gemeente van de provincie. Gemeente Waalre en Laarbeek hebben geen toiletten en staan helemaal onderaan. Dit blijkt uit onderzoek van HogeNood, de grootste database van openbare toiletten in Nederland met nu ruim 10.000 toiletten. In samenwerking met de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) stellen zij jaarlijks de landelijke ranglijst van toiletvriendelijkste tot minst toiletvriendelijke gemeente van Nederland samen.

Toilet tekort: een maatschappelijk probleem

‘Uit onderzoek in opdracht van de Toiletalliantie bleek namelijk dat een gebrek aan toiletten één op de vijf mensen soms tot regelmatig thuishoudt. Onder vrouwen is dit maar liefst één op de drie. Ook geeft één op de drie mensen aan dat het tekort aan toiletten invloed heeft op de levenskwaliteit,’ aldus Bernique Tool, directeur Maag Lever Darm Stichting. Het aantal personen dat aangeeft ongemak te ondervinden aan het toilet te kort maakt dit tot een maatschappelijk probleem.

CSN-voorzitter, uroloog Prof. Ruud Bosch: ’Naar schatting blijft in elke gemeente 1 op de 20 inwoners thuis uit angst voor ‘ongelukjes.’ Die mensen raken hierdoor in een isolement. Doel van het VN-verdrag ‘Handicap’ is dat iedereen ongeacht handicap of chronische aandoening kan deelnemen aan de samenleving, dus ook als de handicap of aandoening incontinentie tot gevolg heeft. Gemeenten zijn medeverantwoordelijk voor de uitvoering van het VN-Verdrag. Gemeenteraden kunnen een zet in de goede richting geven.”

Aantal inwoners per openbaar en opengesteld toilet

‘Om een duidelijk beeld te geven van de ernst van het probleem heeft HogeNood onderzoek gedaan naar de hoeveelheid personen die binnen de gemeente één openbaar of opengesteld toilet moeten delen. Hierin zijn alleen inwoners meegenomen. Toeristen die de gemeenten bezoeken zijn nog niet eens meegeteld,’ verteld Bastiaan Meindersma – ontwikkelaar van het HogeNood platform.

Voorbeeldfunctie: gemeente Roosendaal in actie

Gemeente Roosendaal was in 2021 de snelste stijger op de ranglijst toiletvriendelijke gemeente. We zijn gestegen van landelijk plek 282 naar plek 17 en een derde plek in de provincie. Snelste stijger word je niet zomaar. We hebben geïnvesteerd in een mooie voorziening in de binnenstad, inclusief verschoningsbrancard voor grotere kinderen en volwassenen. Daarnaast is de samenwerking gezocht met de ondernemers in de stad en de dorpen, met de buurthuizen en de horeca in het buitengebied. Inmiddels kun je in de gemeente Roosendaal op 41 locaties naar het toilet. Deze plekken zijn te vinden in de HogeNood app en te herkennen aan de sticker op de deur.

Wethouder Klaar Koenraad: “Ik ben heel erg blij met het resultaat van 2021. Het is een mooie stap in de gastvrijheid van onze inclusieve gemeente. We hadden dit niet kunnen realiseren zonder de Roosendaalse ondernemers en organisaties.”

Ranglijst

In de ranglijst van toiletvriendelijke gemeenten staat Roosendaal op de 3e plaats, Woensdrecht op de 9e plaats en Bergen op Zoom op de 18e plaats van de 37 gemeenten.

Cookieinstellingen