Woensdagmorgen kreeg Dirk de Vreugd, voor Zwembad Familyland, de licentie Zwem-ABC uitgereikt

Zwembad Familyland in Hoogerheide ontving woensdagmorgen de officiële licentie Zwem-ABC van het Nationaal Platform Zwembaden (NRZ).

Namens het Nationaal Platform Zwembaden reikte Rob de Gier de licentie symbolisch over aan Dirk de Vreugd, teamleider en hoofd zwemzaken bij Zwembad Familyland in het gelijknamige bungalowpark.

licentie Zwem-ABC

Dirk ontvangt de licentie uit handen van Rob de Gier

Het NRZ en het Zwem-ABC

Het Nationaal Platform Zwembaden is een toonaangevende organisatie in Nederland die nationale zwemdiploma’s uitgeeft. Zij zien toe op de kwaliteit van het zwemonderwijs, de zwemveiligheid en zwemvaardigheid.
Al jaren wordt er in Nederland bij het afzwemmen voor het Zwem-ABC gecontroleerd of dit verloopt volgens de afzwem-eisen ofwel de BREZ (Bepalingen, Richtlijnen en Examenprogramma’s Zwemdiploma’s).

Met de invoering van de Licentie Zwem-ABC wordt bij de zwemlesaanbieders nu ook onder andere gekeken of is voldaan aan wet- en regelgeving, elke zwemonderwijzer goed opgeleid en gescreend is en of hij/zij in het bezit is van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), gewerkt wordt volgens de Gedragscode Zwembranche, ouders zicht hebben op de vorderingen van hun kinderen tijdens de zwemles, er een ongevallenregistratie is en er een klachtenprocedure is.

 

Zwemles in Nederland

Op het gebied van zwemlessen is Nederland koploper in de wereld. De Bepalingen, Richtlijnen en Examenprogramma’s Zwemdiploma’s zoals die door het Nationaal Platform Zwembaden vastgesteld worden zijn ondertussen vertaald voor zwemonderwijs in Duitsland, Frankrijk en Engeland en zelfs vanuit Indonesië is er belangstelling voor het Nederlandse systeem.

Twee van de kinderen die volgens dit systeem les krijgen van Dirk en zijn collega’s zijn Annabel en Rosemarie. Zij wonen in Amerika maar komen in de vakantie naar hun opa en oma in Hoogerheide en hebben hier ook pas hun A-diploma gehaald. Ook hun twee oudere broers hebben in zwembad familyland al hun zwemdiploma’s gehaald. Volgens Opa Luyendijk steek het zwemonderwijs in Nederland met kop en schouders boven het Amerikaanse systeem uit, waar de kinderen bij elke zwempoging te horen krijgen dat het zo’n “good job” is wat ze doen.

licentie Zwem-ABC

Annabel en Rosemarie die pas hun A-diploma hebben gehaald

licentie Zwem-ABC

… en nu oefenen voor het B-diploma

 

Aandacht voor de kinderen

Op de vraag waarom ouders in onze regio juist voor het zwembad Familyland zouden kiezen antwoordde Dirk dat er in Nederland eigenlijk geen slechte zwemlessen gegeven worden maar dat er in Familyland behalve gewoon goede zwemlessen, juist extra aandacht is voor kinderen die dat nodig hebben, door ADHD en andere zaken. “Wij maken daar extra tijd voor vrij”.

 

Taart

Voor de gelegenheid was er ook een speciale taart geregeld die na afloop van het officiële gedeelte gezellig met het hele team opgepeuzeld werd.

licentie Zwem-ABC

Dirk met de feestelijke taart

licentie Zwem-ABC

Het team van zwembad Familyland

Reacties