Ossendrechtse wijngaardenier wint goud bij het het Deutsche Weinbauamt

Foto: Jan

‘Klein Wonder 2016’, een witte wijn van het Ossendrechtse Domaine de Brabantse Wal behaalde goud bij de jaarlijkse wijnkeuring van het Deutsche Weinbauamt.

Bij deze wijnkeuring in Neustadt in RheinlandPfalz werden 42 Belgische en 167 Nederlandse wijnen beoordeeld. Samen met een groot aantal Duitse wijnen werden de nederlandse en Belgische winnen blind gekeurd. Heel bijzonder was dat er van de 12 met goud bekroonde Belgische en Nederlandse wijnen er wel 10 uit Nederlandse wijngaarden afkomstig waren.

Domaine de Brabantse Wal van Paul Bosse is een vrij nieuwe wijngaard. In 2009, na het drinken van een glas witte wijn van wijnhoeve De Kleine Schorre werd bij Paul Bosse het idee geboren om zelf een wijngaard te gaan beginnen.

Na het klaar maken van de grond, waarvoor en bomen met wortel en al gerooid moesten worden en tonnen stalmest werd uitgereden werd in mei 2012 begonnen met het beplanten van de wijngaard met drie druivenrassen namelijk Souvignier Gris, Johanniter en Solaris.

Na de eerste oogst in 2013 die resulteerde in 10 flessen wijn werd deze wijn in het keuringsrapport een klein wonder genoemd. Vandaar de naam van de wijn van Domaine de Brabantse Wal.

De tweede oogst leverde 261 flessen wijn op, goed voor een bronzen medaille bij de wijnkeuring de Lage Landen.
De opbrengst ging goed vooruit want in 2015 was het resultaat van de wijngaard ruim 900 flessen Groot Geluk en 1.500 flessen Klein Wonder (Souvignir Gris).

De wijn waarmee bij het Deutsche Weinbauamt goud behaald werd is de Klein Wonder witte wijn Souvignier Gris van 2016.

Paul Bosse

Paul Bosse en burgemeester Steven Adriaansen van Woensdrecht
bij de presentatie van de wijnen van Domaine de Brabantse Wal op
de Woensdrechtse nieuwe inwonersavond op 6 juli 2017
 

Reacties