Wielergemeente Woensdrecht ontvangt het UCI Bike City label

Foto:

In Bergen in Noorwegen ontvingen de wethouders de Waal en Groffen, als vertegenwoordigers van de gemeente Woensdrecht, het UCI Bike City Label .

UCI Bike City Label

Dinsdagavond ontvingen vijf steden of regio’s het UCI Bike City Label. Naast de gemeente Woensdrecht ontvingen de provincie Gelderland, het Belgische Heusden-Zolder, het Deense eiland Fyn en het Britse Yorkshire het UCI label.

Het label is een waardering voor de inzet om het fietsen in brede zin te promoten, en daarnaast gastheer te zijn voor belangrijke UCI sportevenementen. Het UCI Bike City Label bestaat sinds 2015 met als doel om steden en regio’s te benoemen als inspirerende ambassadeurs voor beter, veiliger en actiever gebruik van de fiets. In 2016 ontvingen drie steden en regio’s het label: Bergen (Noorwegen), de provincie Drenthe en het Zuid-Limburgse Valkenburg.

De uitreiking

Wethouder de Waal die sport in zijn portefeuille heeft was met zijn collega wethouder Groffen die portefeuillehouder recreatie en toerisme is, aanwezig bij de uitreiking om het namens de gemeente Woensdrecht in ontvangst te nemen.

Wethouder Groffen, UCI-voorzitter Brian Cookson en Wethouder de Waal

De Waal reageerde opgetogen: “Het UCI Bike City label geeft onze gemeente de waardering voor het vele werk om een echte wielergemeente te worden. Zowel voor de internationale wielerevenementen, schoolprojecten, trainingscentrum, het fietstoerisme als ook het bevorderen van het gebruik van de fiets. En vergeet ook niet de aanleg van een fietsroute-netwerk.”

Zijn collega Groffen vulde aan: “Enkele belangrijke fietsprojecten in onze gemeente zijn de opening van het nieuwe trainingscentrum voor de jeugd, wegparcours en MTB en cyclocross trainingsparcoursen alsmede een BMX startheuvel. Daarnaast is de aanleg van een nieuwe MTB-route gekoppeld aan een route van onze Belgische buurgemeenten. Maar ook de reconstructie van een groot gedeelte van ons fietspaden netwerk staat op de rol.

Op sportief vlak kennen we de organisatie van de internationale Sluitingsprijs Putte Kapellen, de internationale veldrit in Huijbergen en de finale van de Telenet UCI World Cup cyclo-cross in Hoogerheide.”

Juryrapport

Het UCI Bike City Label is toegekend aan Woensdrecht vanwege het volgende: Hoogerheide heeft een lange historie als gastheer van de jaarlijkse UCI World Cup cyclocross. De gemeente Woensdrecht heeft een ambitieus fiets- en wielerplan opgesteld voor de periode 2016-2020 met als doel het versterken en uitbreiden van de lokale fietsvoorzieningen. Initiatieven om dit te bereiken zijn de uitbreiding van het recreatieve fietsroute netwerk, themaroutes, verbetering infrastructuur, trainingsfaciliteiten, wielercollege en promotie van fietsen bij ouderen, gehandicapten en mensen met een lager inkomen.

De gemeente Woensdrecht heeft een meerjarenplan voor het onderhoud van wegen met daarin opgenomen de uitbreiding van fietsinfrastructuur en verbetering van de veiligheid op fietspaden. Aandacht voor verkeersveiligheid richt zich op alle verkeer met ieder jaar een ander thema. De basisscholen organiseren ieder jaar ritten waarmee leerlingen een verkeersveiligheidsdiploma kunnen verdienen. Jaarlijks zijn er in alle vijf kernen wielerrondes zowel voor de jeugd als voor licentiehouders. Daarnaast kent de gemeente meerdere mountainbike tochten voor recreatieve sporters.

Reacties